Chiar daca background-ul senatorului roman Varujan Vosganian ar corespunde fisei postului de comisar european, declaratiile sale publice din ziua nominalizarii il "scufunda" cu siguranta.

Situatia usor neplacuta, dar in nici un caz tragica, in care s-ar afla Romania, dupa eventuala respingere a lui Varujan Vosganian de catre presedintele Comisiei Europene, ar putea fi cauzata si de declaratia politica sforaitoare a senatorului roman, inainte de plecarea sa la Bruxelles.

Conferinta de presa a politicianului a excelat prin gafe ce demonstreaza ca politicianul nu a prea citit materia de examen european. In calitate de persoana particulara, lui Vosganian i s-ar fi scuzat necunoasterea Codului de conduita al comisarului european, document accesibil oricui pe site-ul de internet a Comisiei Europene.

In calitate de politician insa, nominalizat pentru postul de comisar european si inconjurat de o armata de consilieri, discursul lui Varujan Vosganian este impardonabil.

Pe scurt, in cadrul conferintei de presa tinuta de senator, in calitate de viitor comisar european din partea Romaniei, acesta a facut o declaratie politica liberala. A afirmat ca decizia Comisiei Europene de a da unda verde Romaniei la data de 1 ianuarie 2007 se datoreaza eforturilor partidului liberal, aflat la guvernare.

Dupa care a adaugat ca, in calitate de viitor comisar european, va reprezenta la Bruxelles Partidul National Liberal si doctrina liberala.

In final, domnia sa si-a dat lovitura de gratie spunand ca ar prefera un portofoliu de comisar pe cultura sau finante, pentru ca acestea sunt domeniile in care exceleaza.

Odata rostite aceste fraze, a fost clar pentru toti cei familiarizati cat de cat cu fisa postului unui comisar european ca senatorul liberal Vosganian avea impresia ca pleaca, probabil, la Parlamentul European, sa traga sfori liberale si sa faca parte din comisia pentru cultura, sau cea pentru buget.

Ce nu stia senatorul Vosganian la data conferintei de presa, era faptul ca un comisar european nu face politica nationala si nu isi reprezinta acolo „grupul de interese”. Este un functionar apolitic, intr-un cu totul alt sens decat functionarii „apolitici” de rang inalt, pe care partidele din Romania ii plaseaza in pozitii cheie.

Politicianul roman nu cunostea, se pare, nici faptul ca i se pregateste un portofoliu pe minoritati, informatie pe care toti concetatenii sai o detineau deja, din presa romaneasca si internationala. Nu cunostea nici uzantele diplomatice, de vreme ce, inainte de a avea intalnirea cu presedintele Comisiei Europene, viitorul sau sef, isi dadea cu parerea in legatura cu cel mai potrivit portofoliu.

Nu in ultimul rand, dar de data aceasta fara legatura directa cu fisa postului de comisar, senatorul Vosganian a dat dovada de un politicianism caragialesc atunci cand a pus pe fruntea liberalilor laurii aderarii, negand astfel orice merit propriului popor si celorlalti colegi politicieni.