Ministrul justitiei i-a solicitat, joi, sefului Departamentului de Justitie al SUA, Alberto Gonzales, sprijinul pentru ca Mohammad Munaf sa fie audiat de instantele romanesti, inainte de a fi transferat autoritatilor irakiene, se arata intr-un comunicat al ministerului.

La jumatatea lunii octombrie, Munaf, implicat in rapirea ziaristilor romani a fost condamnat la moarte prin spanzurare de Tribunalul Penal din Bagdad.

Noua solicitare a ministerului Justitiei este motivata de faptul ca, in 27 octombrie 2006, Curtea de Apel a SUA a dispus ca Mohammad Munaf -condamnat la moarte prin spanzurare de catre o instanta din Bagdad - sa nu fie transferat autoritatilor irakiene pana in 6 noiembrie 2006.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, cere totodata sprijinul omologului sau irakian, Hashim Abderrahman al-Shibli, pentru solutionarea, de urgenta, a ultimelor cereri de asistenta prin care s-a solicitat audierea, sub forma unei comisii rogatorii clasice sau prin videoconferinta, a lui Mohammad Munaf.

Procedurile de transferare a detinutilor aflati in custodia Fortei multinationale si condamnati de Tribunalul irakian dureaza aproximativ doua - trei saptamani.

Conform legii irakiene, un condamnat la moarte are dreptul la un apel automat la Curtea Irakiana de Casatie, avand la dispozitie 30 de zile de la pronuntarea sentintei pentru a inainta dosarul catre aceasta instanta.

"Incepand cu luna decembrie 2005, Ministerul roman al Justitiei a transmis cinci cereri de asistenta judiciara formulate in cauzele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti privindu-l pe Mohammad Munaf", se arata in comunicatul MJ.

Tribunalul Penal Central din Bagdad l-a condamnat la pedeapsa capitala pe Mohammad Munaf, ghidul jurnalistilor romani in Irak, sechestrati timp de 55 de zile. Alaturi de el au mai fost condamnati la moarte prin spanzurare si alti cetateni irakieni, care se fac vinovati de legaturi cu retele teroriste.