Dintre cei patru candidati candidati la functia de presedinte al Transnistriei, numai actualul presedinte, Igor Smirnov, are sanse reale de a castiga selectiile electorale. Intriga alegerilor a fost spulberata cand principalul adversar al lui Smirnov, Evgheni Sevciuk, s-a retras din competitie.

Miercuri a fost ultima zi in care cei interesanti de fotolul prezidential al Transnistriei puteau sa-si depuna candidatura pentru alegerile din 10 decembrie 2006. Liudmila Grositkaia, secretara Comisiei Centrului Electoral, a anuntat ca in competitie s-au inscris doar patru candidati.

Dintre toti nominalizatii la acesta functie, actualul presedinte, Igor Smirnov, s-a dovedit a fi cel mai disciplinat, fiind primul care si-a depus dosarul de candidatura la Centrul Comisiei Electorale.

Ceilalti candidati - Piotr Tomaili, deputat al Consiliului Suprem, Andrei Safonov, editor la principalul ziar de opozitie, si Nadejda Bondarenko, editor la Pravda Pridnestrovie, ziarul Partidului Comunist - inca nu s-au grapit sa predea documentele care vor fi examinate de Comisie, relateaza cotidianul rus Kommersant.

Igor Smirnov este actualul presedinte al nerecunoscutei Republici Moldovenesti Nistrene. S-a nascut in Rusia si a venit in Moldova abia in anul 1986. In 1990 a fost arestat de fortele moldovenesti pentru un scurt timp, ca apoi sa devina presedintele Transnistriei, functie pe care o detine si in prezent. Acesta va fi cel de-al patrulea mandat al lui Smirnov.