Pe 31 martie 1977, Mona Musca a semnat un Angajament de Colaborare cu Securitatea Statului. Comunist. N-a fost singura. Mona Musca s-a asezat la o coada serpuita pe citeva decenii.

Mai devreme, in acelasi timp sau mai tirziu, zeci de mii de barbati si femei au facut acelasi lucru, in camarute conspirative, cu indiferenta, cu entuziasm sau cu gust de fiere in gura. Unii au fost santajati, altii s-au temut, au fost prosti sau ticalosi. Doar Mona Musca a facut altceva: a semnat pentru a se achita de „indeplinirea unei datorii cetatenesti“.

Un patriotism de veghe la hotare i-a dictat sa raporteze „atitudinile ostile statului roman“. Am citat din Contestatia pe care cetateana Mona Musca a depus-o la CNSAS pentru a obtine abrogarea deciziei care a constatat ca dumneaei „a fost colaborator al politiei politice“. Sarman stat si drept si stat de drept romanesc!

Contestatia Musca lupta cu legea in mina, iar legea ii ciuguleste din palma. Riscam cu totii ca Mona Musca sa cistige. Va fi o infringere enorma pentru bunul-simt care tine in viata si credibilitate orice sistem legal. Toate diferentele si nuantele, trecutul si prezentul, adevarul si minciuna vor cadea cuminte la pace. Binele si raul se vor imbratisa, inainte de a se duce la fund.

Vom defila imblinziti, intr-o confuzie cu un singur cistigator si nenumarati invinsi.

Mai intii, cui cere Mona Musca dreptate? CNSAS? Dar CNSAS e o institutie a statului roman. E bine. Mona Musca n-are de ce sa se teama. Desigur, statul roman nu ii poate pedepsi pe cei ce au incercat sa apere statul roman. Ne-am luminat! Mona Musca n-a fost niciodata plecata din patria bunelor ei maniere cetatenesti.

Ea a avut relatii mai reusite sau mai nereusite cu statul roman, inainte si dupa ’89. Intotdeauna cu statul roman, pentru ca asta a fost singura constructie juridica, pe aceste plaiuri neasemuite in istoria continuitatii de drept. Aici, Mona Musca e de acord cu toate autoritatile in materie: Vadim Tudor, Merce, Plesita si in genere cu Securitatea Statului. Securitatea cui? A statului? Care stat? Depinde.

Cind e vorba despre meritele ei de colaborator al Securitatii, Mona Musca vorbeste, in compunerea intocmita pentru CNSAS, de „statul roman“. Cind e vorba despre faptele urite ale acelor vremuri si de ororile savirsite de altii, in compunere apare brusc „regimul comunist“ - de buna seama, o stare psihica, un fel de gripa sau moda trecatoare, nu un regim de stat.

Mona Musca nu vrea sa stim ca statul roman era comunist si avea in subordine Securitatea statului comunist care racola si asuda pentru a proteja statul comunist. Mona Musca ne invita, alaturi de sus-mentionatii ei colegi de principii etico-juridice, sa conchidem, odata pentru totdeauna, ca diferenta intre comunism si libertate e o chestiune suava, ca o romanta etnica. Ce Dumnezeu! Romani si stat roman am fost si inainte, si dupa ’89!

Al doilea argument de drept muscian tinteste legea. Acum, dupa un obicei mostenit de la statul roman de dinainte de ’89, legea conteaza. E sacra. Scrie la articolul 5 al legii ca politie politica a facut numai si numai cine a turnat cirtelile anticomuniste si a vatamat drepturile omului? Scrie. Atunci, sa se aplice legea! Si anume, sa se aplice strict procedural. Fara interpretare.

Ca la academia de matematici si autism etic: daca A, atunci B. Scriptic si tehnic. Triumf formal. Dupa modelul perfectat de ceilalti colegi de conceptie democratica ai politologului Musca: deputatii care au distrus si apoi au aprobat viguros Agentia Nationala de Integritate, prin mijloace strict legale si procedural ireprosabile. Exact asa cum lucra si Securitatea. Dupa rigorile legii. Caci legea a fost mereu lege, in statul roman.

Cu Mona Musca plus mistica perversa a procedurii in executia clasei politice, Romania se indreapta spre somnul incolor al indiferentei depline. Spre egalitatea epocilor si a valorilor. Trecute si, prin urmare, viitoare. CNSAS o va reabilita pe Mona Musca. Romania va putea admira incarnarea noii ei realitati de drept: cetateanul permanent al statului roman permanent.

Apropo, intre 1947 si 1989, Romania a fost stat comunist. Si anume o dictatura de partid, politieneasca, ideologica, atee, planificata, represiva si ilegala. Daca se poate spune asa.