Pentagonul a inaintat Casei Albe documentul prin care prezinta planurile de atac impotriva Coreei de Nord, in urma testului testului nuclear din 9 octombrie, relateaza ziarul The Washington Times.

Citand surse anonime din cadrul ministerului Apararii, ziarul afirma ca planurile includ un program de detonare a instalatiilor nucleare de la Yongbyon cu raiduri commando sau rachete cu precizie ghidata.

Proiectul, intocmit pe o perioada de cateva luni, arata ca fortele militare americane vor fi pregatite daca presedintele George W. Bush va ordona inceperea atacurilor.

Oficialii americani ai Apararii au declarat ca dezaprobarea Chinei asupra testelor nucleare efectuate de Coreea de Nord si sustinerea de catre Beijing a sanctiunilor impuse de Natiunile Unite au fost un factor cheie in decizia administratiei Bush de a grabi planul.

Autoritatile de la Washington au confirmat recent ca prin angajamentul cu Japonia si Coreea de Sud, Statele Unite au obligatia sa impiedice Coreea de Nord in efectuarea altor teste nucleare.

"Vom apela la orice nivel de forta este necesar pentru a apara Republica Coreea. Planul de stopare a testelor nucleare este pe pozitie", a declarat un oficial ziarului The Washinton Times.

La sfarsitul lunii octombrie, in urma deciziei autoritatilor nord coreene de a relua discutiile multipartite referitoare la programul nuclear, George Bush a salutat decizia Coreei de Nord de a reveni la masa negocierilor.

El a subliniat atunci ca Statele Unite vor lua masuri pentru a se asigura ca sanctiunile ONU impotriva Coreei de Nord isi fac efectul si ca aceasta tara va renunta la programul nuclear.