Daniel Ortega, candidatul stangii, este virtual castigator al alegerilor prezidentiale din Nicaragua dupa scrutinul electoral de duminica. Conform primelor rezultate partiale, Ortega a obtinut peste 40 % din voturi, suficient pentru a fi declarat castigator inca din primul tur.

Potrivit legii electorale, pentru ca un candidat sa castige alegerile, trebuie sa obtina minim 35% din voturi si sa aiba cu 5 procente mai mult decat urmatorul clasat.

Luni dimineata, dupa numararea a 15 % din voturi, Ortega avea un procentaj de peste 40%, urmat de cei doi contracandidati de dreapta, Eduardo Montealegre, - cu 33% din voturi, si Jose Rizo, care a obtinut 19,5%.

Conform Reuters, cifrele au fost confirmate de comisia electorala centrala.

Fost marxist, actual moderat

Dupa 16 ani petrecuti in opozitie, Daniel Ortega, in varsta de 60 ani, se prezinta la alegeri ca lider al Frontului Sandinist de Eliberare Nationala. Invocandu-l pe Dumnezeu si profitand de dezamagirea populatiei, Ortega a renuntat la limbajul marxist si isi contureaza noi principii ca lider de stanga.

Victoria lui Ortega ar fi o lovitura puternica pentru administratia de la Washington, care a amenintat ca in cazul reusitei fostului lider marxist va suspenda orice actiune de ajutorare a tarii din America Centrala. SUA se tem ca Ortega s-ar putea alia cu alti lideri cu discurs anti-american din America Latina, precum Fidel Castro, din Cuba, Hugo Chavez, din Venezuela si Evo Morales, din Bolivia.

Nici adversarii politici a lui Ortega nu cred in schimbarea de discurs a acestuia. Liberalul Eduardo Montealegre a declarat de mai multe ori ca "Ortega nu s-a schimbat, a ramasc cu aceiasi prieteni: Castro, Gaddafi, Chavez si Bin Laden".