In ultima zi de campanie electorala, republicanii si democratii s-au angajat in discutii acerbe pe tema conflictului din Irak si a verdictului dat in cazul Saddam Hussein.

Desi actualul Congres american este dominat in prezent de Partidul Republican al presedintelui George W. Bush, este suficient ca democratii sa castige aproximativ 20 de mandate in plus pentru ca Bush sa nu mai dispuna de majoritate in cele doua Camere, transmit agentiile internationale de presa.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, cu o zi inaintea alegerilor, republicanii detin un usor avans in cursa pentru Senat, in schimb ce democratii au sanse de reusita in Camera Reprezentantilor.

Desi Partidul Democrat considera ca principala cauza pentru esecul republicanilor va fi modul de administrare a razboiului din Irak, se pare ca verdictul dat in cazul fostului lider irakian a adus un avans sustinatorilor presedintelui Bush.

In momentul de fata, Partidul Republican controleaza 230 de mandate in Camera Reprezentantilor, iar Partidul Democrat, 201 mandate.

In Senat, Partidul Republican controleaza 55 de mandate.

Pentru modificarea majoritatii in Camera Reprezentantilor, este suficient ca 15 mandate detinute de republicani sa revina democratilor, care nu au mai avut control in Camera din 1994.

In Senat, democratii ar avea nevoie de cel putin sase mandate pentru a obtine majoritatea.