Aproximativ 19 mineri au murit intr-o puternica explozie produsa la o mina de carbune din Shanxi, provincie aflata in nordul Chinei. Alte 28 de persoane sunt blocate in subteran in urma deflagratiei, iar echipele de salvare fac tot posibilul ca sa-i aduca la suprafata.

Conform unei investigatii preliminare, se pare ca accidentul s-a produs din cauza unei erori umane, relateaza AFP. In urma unei defectiuni la unul dintre sistemele de ventilare, o echipa s-a angajat sa remedieze problema, ignorand insa avertismentele cu privire la acumularile de gaze ce s-ar putea produce in jurul instalatiilor. Explozia s-a produs in momentul cand aparatura a fost repusa in functiune.

Desi erau constienti de riscurile interventiei, responsabilii minei Jiaojiazhaia nu si-au luat toate masurile de siguranta necesare si nu au ordonat evacuarea de urgenta a personalului.

Astfel de accidente sunt frecvente in China si au loc din cauza conditiilor de siguranta precare din mine. Se estimeaza ca in fiecare an aproximativ 5000 de mineri chinezi isi pierd viata in subteran.