Pe piata deconspirarii si-a facut aparitia de vreo doua luni incoace un nou institut. Coincidenta sau nu, centrala dezvaluirilor cu sediul in trustul condus de Dan Voiculescu a rasarit cam in momentul in care actiunea "dezvaluirea" incepuse sa se pleosteasca.

CNSAS, dupa perioada de glorie "Musca", se lupta fie sa descalceasca itele contestatiilor, fie cu probele lipsa din dosarele inabil periate si cartotecile aduse din condei, motiv pentru care emana verdicte halucinante, cum sunt cele despre securistii care n-au facut politie politica.

Cat despre organizatia raspandacilor de zvonistici la colt de strada, aceasta a intrat in adormire dupa rateul cu Adamesteanu si Plesu. Noua institutie insa, desi nu are un statut oficial, se bucura de o mare credibilitate.

Formata din fosti securisti, partial categoria disidenti spalati de pacate prin "defectare" catre servicii secrete occidentale, partial tortionari-patrioti, manati in lupta de grija pentru democratie si imaginea tarii, institutia are in platforma-program deconspirarea turnatorilor si ofiterilor de securitate stiuti de toata lumea, dar nedovediti de nimeni.

In aceasta logica este si iesirea la rampa a lui Liviu Turcu. Lista celor 11 nu aduce nimic nou, tot targul colporta despre Nastase, Melescanu, Hrebenciuc, Mircea Pascu, Eugen Dijmarescu si Gelu Voican Voiculescu, iar Radu Vasile, Mircea Cosea, Serban Mihailescu, Alin Teodorescu si Ilie Sarbu erau pe jumatate deconspirati.

S-au scris tone de articole de presa despre "grupul de la Trocadero" si relatiile acestuia cu Securitatea, despre faptul ca majoritatea au fost aruncati in jocul democratic cu misiune clara. Nu trebuie sa fii Liviu Turcu sa-ti imaginezi ca toti cei de pe lista au fost ofiteri acoperiti si nu sunt deconspirati acum deoarece inca activeaza pentru servicii.

Teoriile turcene sunt deja intrate in folclor, iar faptul ca el doar afirma, si nu probeaza, demonstreaza inca o data ca, vechi sau noi, reciclati sau convertiti la occidentalism, securistii vor face mereu jocurile politice sau economice ale securitatii.

Liviu Turcu spune probabil adevarul, institutiile ascund dovezile despre cei 11 si probabil despre inca multi altii.

Dar cine nu stie asta? De ce Turcu, daca tot s-a hotarat dupa 16 ani sa reformeze moral societatea, nu spune cine sunt racolatorii celor 11, in ce misiuni au lucrat ei, cine erau ofiterii care ii aveau in legatura, ce nume de cod aveau, in ce arhive sunt dosarele? Ca de stiut stie, doar nu degeaba a carat valizele cu documente la defectarea in State si a fost sef la SIE.

Nu degeaba a fost primul dintre fostii "tradatori" pe care regimul iliescian l-a reabilitat dupa condamnarea la moarte.

Ca si alti fosti securisti, Turcu arunca fumigene si manipuleaza. Din faimoasa lista lipseste un nume important, cel al patronului care i-a gazduit dezvaluirile, Dan Voiculescu, zis Felix. Scaparea il decredibilizeaza pe Turcu si pune semnul egal intre el si alti fosti securisti care muncesc la deconspiriada.

Cat despre faptul ca ar fi facut cadou CNSAS o "undita", degeaba daca in carlig nu se va legana si Felix.