Un referendum pentru autonomie in secuime nici n-ar avea rezultate, dar nici nu poate fi impiedicat de catre Guvern.

L-am vazut pe Mircea Geoana luindu-si atitudinea sa batoasa si spunind cit de neputincios e acest Guvern, care nu face nimic cind secuii spun ca vor organiza referendum pentru autonomie.

Putem discuta despre ideea ridicola a unui referendum. Doua lucruri sint clare. Unu: ca un Guvern democratic al Romaniei, de oricine ar fi el condus, nu are ce face pentru a-l stopa. Doi: ca acest referendum nu are nici un efect practic, in afara senzatiei de bine pe care o pot simti unii prin secuime si de starea de nervi produsa in restul Romaniei.

Sa incepem cu punctul doi. Cum spunea chiar noul lider al Consiliului National Secuiesc, Fodor Imre, un referendum nu ar avea nici o finalitate. Niste cetateni scriu pe o cutie „urna“ si ii invita pe altii sa voteze. Si ce? Autonomia se obtine prin lege, votata de Parlament.

Si, cel putin in viitorul imediat, cu un public si cu o presa care nu accepta nici macar o discutie la rece pe subiect, acceptarea unei autonomii etnice ar insemna sinucidere politica pentru orice partid romanesc.

Ajung astfel la primul punct: Daca niste cetateni se aduna si voteaza ce le trece prin cap, ce le poate face Guvernul? Cel mult poate interzice scolilor sau altor cladiri din patrimoniul statului sa gazduiasca sectiile de vot. Poate interzice politiei sa le furnizeze listele cu votanti.

Dar oricum nu cred ca organizatorii vor solicita sprijinul statului roman, si, de altfel, se stiu bine intre ei ca sa nu aiba nevoie de listele de la evidenta populatiei.

Cu alte cuvinte, Guvernul poate sa le ia secuilor caii de la bicicleta. La fel de bine pot si eu sa il conving pe vecinul Sile de la trei sa organizam impreuna un referendum pentru autonomia sectorului 1 din Bucuresti, cea mai bogata si mai dezvoltata unitate administrativa a Romaniei. Si Guvernul nu ar avea ce sa imi faca.

Adica nu fara a-mi nesocoti citeva drepturi din Constitutie, printre care cele de expresie, asociere si manifestare politica.

Sa ne imaginam ca am avea un Guvern condus de Mircea Geoana. Ce ar face? Ar ordona jandarmilor sa-i incuie pe secui in case? Le-ar sechestra bisericile ca sa nu voteze acolo? Sa fim seriosi.

Singura discutie serioasa tine de tendinta UDMR de a iesi din cadrul de cooperare cu partidele romanesti, stabilit in 1996, cu care a obtinut succese pentru comunitate. UDMR trebuie ajutata sa inteleaga ca fara cooperare nu va mai obtine nimic, oricite referendumuri neoficiale s-ar organiza (si nu UDMR ameninta cu referendumul, ci alte organizatii).

In acelasi timp, partidele romanesti responsabile (inclusiv PSD) vor trebui sa reia negocierile in Parlament pe statutul minoritatilor, gasind compromisuri intre nervii maghiarilor si nervii romanilor.