Serviciile secrete britanice au deconspirat 30 comploturi teroriste care amenintau Marea Britanie. Agentii MI5 tin sub observatie circa 1600 persoane, dupa a declarat Eliza Manningham-Buller, directorul serviciului de informatii, citata de BBC News.

Eliza Manningham-Buller a avertizat ca amenintarile teroriste sunt „serioase” si „in crestere”. Ea a declarat ca viitoarele atacuri pot fi de natura chimica sau nucleara si ca multe dintre planurile demascate au legatura cu organizatia al-Qaeda.

Potrivit sefei MI5, actuala amenintare terorista va „dura o generatie”. Aceasta si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste efectivul serviciilor secrete; chiar si cu dezvoltarea rapida a MI5, nu se vor putea investiga toate activitatile suspicioase.

„In cazul deciziilor dificile va trebui sa tinem cont si de resursele de care dispunem”, a declarat Manningham-Buller.

MI5 a crescut in efectiv cu aproape 50% de la atacurile de la 11 septembrie, avand acum un staff de aproximativ 2800 de personae.

“Am declarat, dupa cum stiti, de-a lungul mai multor ani, ca aceste amenintari teroriste sunt foarte reale si cladite de o buna perioada de timp. Nu sunt numai in aceasta tara, dupa cum am vazut recent in incidentele din India, Franta si alte parti ale lumii. Aceasta este o amenintare ce s-a dezvoltat de-a lungul unei generatii”, a explicat Manningham-Buller.

Blair admite amenintarile teroriste

Primul ministru, Tony Blair a afirmat ca este de accord cu declaratiile doamnei Buller si a vorbit despre “propaganda veninoasa” ce perverteste mintile celor tineri.

Avertizarile serviciilor secrete vin la cateva zile dupa ce un britanic a fost condamnat la cel putin 40 de ani de inchisoare pentru conspirarea unei serii de atacuri teroriste. Planurile lui Dhiren Barot, 34 de ani, din Londra, includeau folosirea unei bombe ce utiliza material radioactiv.

De la atacurile teroriste din 7 iulie, cinci alte comploturi majore din Marea Britanie au fost dejucate.

Unul dintre cele mai complexe planuri a fost cel din data de 10 august, cand politia si serviciile secrete britanice au dejucat un atac terorist de anvergura, care viza prabusirea unor avioane de pasageri, ce faceau legatura intre Marea Britanie si Statele Unite.

Autoritatile britanice au declarat, atunci, ca reusita s-a datorat unei anchete desfasurate pe o perioada de cateva lui, in urma careia au fost arestati peste 25 de britanici de origine pakistaneza.