Presedintele, Traian Basescu, le-a solicitat, luni, celor doi presedinti ai Parlamentului, sa demareze procedurile necesare, astfel incat in 18 decembrie sa poata prezenta concluziile raportului comisiei de ancheta a crimelor comunismului.

Reprezentanti ai societatii civile i-au cerut presedintelui, la inceputul anului, sa condamne comunismul din Romania. Seful statului s-a aratat dispus sa faca acest demers, insa doar pe baza unui studiu stiintific, elaborat de o comisie speciala.

Seful statului preciza atunci, ca actiunea presupune o cercetare stiintifica in arhivele PCR. CSAT a aprobat ulterior o hotarare la propunerea sefului statului, prin care institutiile, care detin arhive ale PCR sunt obligate sa le predea Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste.

In 5 aprilie, Basescu a decis sa infiinteze o comisie prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, condusa de istoricul si politogolul Vladimir Tismaneanu.

Scopul acestei structuri este elaborarea unei sinteze stiintifice privind crimele si abuzurile regimului comunist din Romania, de la instaurarea sa si pana la Revolutia din decembrie 1989.

Comisia avea in vedere analizarea principalelor institutii, care au contribuit la perpetuarea dictaturii comuniste si rolul unor personalitati politice in mentinerea si functionarea acestui sistem, in perioada mentionata.

Din comise fac parte Sorin Alexandrescu, Mihnea Berindei, I.P.S. Nicolae Corneanu, Radu Filipescu, Monica Lovinescu, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile si Alexandru Zub.

Din comisie a facut parte si Virgil Ierunca, decedat la sfarsitul lunii septembrie.