Comunitatea internationala va trebui sa faca fata unor noi forme de atacuri teroriste, inclusiv cu arme nucleare, au aratat mai multi oficiali europeni, citati de agentiile internationale de presa. Declaratiile acestora intaresc avertizarile facute, vineri, de directoarea generala a MI5, Eliza Manningham-Buller.

Reteaua terorista al-Qaida incearca sa achizitioneze tehnologie care sa ii permita lansarea unui atac nuclear impotrica unor tari occidentale, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului britanic al Afacerilor Externe, relateaza AFP.

"Exista aceasta dorinta. Este o problema in privinta careia continuam sa luam masuri de prevenire", a declarat oficialul britanic.

Acesta a mai prezizat ca autoritatile de la Londra nu cred ca Al Qaida detine deja tehnologia respectiva sau materiale nucleare, dar nu au nici o indoiala ca teroristii fac eforturi intense pentru a o obtine.

Avertizarile au venit din partea expertilor europeni in securitate care considera ca eventualele atacuri ar avea o amploare asemanatoare celor din Madrid sau Londra. Afirmatiile expertilor au la baza datele obtinute in urma interogatoriilor unor combatanti Al Qaida din Afganistan si Pakistan si din partea unor surse arabe.

Pe aceasi tema si-au exprimat ingrijorarea si liderii din regiunea Asia- Pacific, care s-au reunit, luni, la Hanoi, pentru a prezenta un raport preliminar in care se vorbeste despre noi forme de atacuri teroriste.

„Un bun exemplu ar putea fi contaminarea alimentelor de larg consum. Daca teroristii ataca un lant alimentar sau otravesc un rezervor de apa, vor produce panica in randul populatiei. Trebuie sa realizam un mecanism de contracarare a fenomenului”, a explicat un oficial.

Declaratiile liderilor politici vin la mai putin de o saptamana dupa ce directoarea generala a MI5, Eliza Manningham-Buller, a avertizat ca daca, in prezent, s-au folosit explozibili artizanali si improvizati, la viitoarele atacuri teroristii ar putea folosi bacterii, subtante chimice, radioactive si chiar nucleare.

De altfel, Europa ar putea fi tinta unui val de atacuri in preajma sarbatorilor de iarna Potrivit cotidianului britanic „The Times”, atacurile ar avea loc in spatiile publice sau in mijloacele de transport in comun.

In Marea Britanie este in vigoare un nivel de alerta ridicat, dupa atentatele de la 7 iulie 2005 din transportul comun londonez, soldate cu moartea a 52 de persoane

Pe de alta parte, cotidianul The Daily Telegraph relateaza in editia electronica de marti ca Iranul incearca sa se alieze cu reteaua al-Qaida, formand o noua generatie de lideri care sa preia rolul lui Osama ben Laden si incercand sa promoveze la conducerea organizatiei persoane apropiate Teheranului.

Oficiali britanici din serviciile secrete au intrat in alerta dupa ce au aparut informatii potrivit carora presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, ar incerca sa convinga al-Qaida sa promoveze un activist proiranian la conducerea organizatiei.

Este vorba despre Saif al-Adel, in varsta de 46 de ani, fost colonel in fortele speciale egiptene, propus pentru a ocupa a treia functie in ierarhia al-Qaida.

Dezvaluirea ar submina sperantele premierului britanic Tony Blair de constituire a unui "nou parteneriat" cu Teheranul, care este suspectat si de inarmarea gruparilor insurgente din sudul Irakului, responsabile de multe din atacurile cu bomba asupra trupelor britanice.