Senatorii au discutat marti despre trecerea CNSAS in subordine parlamentara. Conducerea Senatului a luat in discutie posibilitatea instituirii unui control mai riguros asupra institutiei, prin infiintarea unei comisii speciale care sa-i verifice activitatea, dupa ce Rodica Stanoiu s-a plans ca CNSAS a incalcat legea in cazul sau.

Senatorul independent Rodica Stanoiu a reclamat intr-un memoriu adresat presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu ca CNSAS a incalcat Constitutia si nu a respectat obligatia de confidentialitate in ceea ce priveste cazul sau. Totodata Stanoiu i-a acuzat pe membrii Colegiului ca si-au incalcat juramantul depus in fata Parlamentului.

Fostul senator PSD cere Biroului Permanent sa infiinteze o comisie care sa ii ia la rost pe membrii CNSAS in legatura cu ativitatea institutiei si constitutionalitatea masurilor adoptate de aceasta.

Conducerea camerei superioare a Parlamentului nu s-a pronuntat inca urmand ca saptamana viitoare sa ia o decizie in acest sens.

Memoriul Rodicai Stanoiu a facut valuri la nivelul Biroului Permanent. Senatorul PSD Doru Ioan Taracila a declarat ca in cadrul sedintei s-au discutat mai multe modalitati de instituire a unui control parlamentar asupra CNSAS.

"Cum Parlamentul realizeaza un control asupra SRI, in mod cert poate sa existe o comisie speciala de acelasi tip care sa supervizeze activitatea CNSAS in sensul respectarii legii", a afirmat vicepresedintele Senatului.

Taracila a explicat ca se poate gasi o solutie in acest sens prin adaugarea unui amendament la proiectul de lege care vizeaza organizarea si functionarea CNSAS initiat de guvern si care se afla in prezent in dezbatere la comisia juridica

"Notificarea doamnei senator Stanoiu este primul demers important impotriva CNSAS si ne arata ca la nivelul Consiliului nu se respect legea. Crearea acestei comisii nu este o idee noua, a aparut mai demult si a fost initiata, cu buna-credinta, nu numai de colegi din PSD", a mai spus Taracila.

De altfel PSD s-a pronuntat in mai multe randuri fie pentru controlul, fie pentru desfiintarea CNSAS. In legislatura trecuta, fostul senator PSD Ion Predescu (in prezent judecator la Curtea Constitutionala) a solicitat chiar desfiintarea Colegiului CNSAS.