Cetatenii Republicii Moldova pot sa depuna, incepind de miercuri, cereri la Consulatul Romaniei de la Chisinau pentru obtinerea vizelor de intrare in tara noastra. Vizele vor fi valabile incepand cu 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, relateaza Moldpres.

Secretarul ambasadei romane la Chisinau, Florin Lencu, a declarat ca fiecare solicitant de viza va depune personal, la Consulatul Romaniei de la Chisinau, o cerere de programare pentru obtinerea vizei. Lencu a precizat ca viza va putea fi obtinuta in aproximativ cinci zile lucratoare.

Oficialul de la ambasada Romaniei a mai mentionat ca va fi pus la dispozitia cetatenilor un sistem de programare on-line, dar care se afla deocamdata in faza de testare si ce ar putea fi pus in functiune in maxim trei zile.

Potrivit Moldpres, Florin Lencu a declarat ca Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei in Republica Moldova a initiat acest proces de primire a cererilor on-line pentru a evita o avalansa de documente la sediul Ambasadei.

Anterior, diplomatul roman a informat ca vizele de intrare in Romania vor fi acordate gratuit cetatenilor moldoveni.

Pe data de 9 noiembrie, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca locuitorii Republicii Moldova vor primi viza in mod gratuit dupa semnarea acordului interguvernamental intre Romania si Moldova, iar procesarea documentelor se va face in regim de urgenta.

Acest acord a fost adoptat cu prilejul semnarii de catre Republica Moldova a Cartei Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP).

Premierul a propus organizarea, in 2007, a unei reuniuni interguvernamentale in cadrul careia sa fie discutate subiectele de interes comun dintre cele doua tari.