Schimbare la virf in conducerea gigantului rus Gazprom. Aleksandr Riazanov, vicepresedinte corporatiei, a fost concediat din cauza independentei sale fata de restul conducerii grupului si a fost inlocuit de un fost membru al KGB, apropiat al presedintelui Putin.

Noul vicepresedinte, Valeri Golubev, se va ocupa de spatiul CSI, organizatie ce regrupeaza toate fostele republici ale URSS, cu exceptia tarilor baltice, relateaza ziarul The Moscow Times.

Numirea lui Golubev, unul dintre fostii membrii ai serviciilor secrete sovietice, care a facut cariera la Sankt-Petersburg - ca si presedintele Vladimir Putin, a fost anuntata, miecuri seara, intr-un scurt comunicat, fara a se oferi prea multe explicatii suplimentare.

Concernul Gazprom, care intentioneaza sa majoreze tarifele pentru gazele livrate tarilor vecine Rusiei, este acuzat ca ar fi o arma a Kremlinului prin care se exercita presiuni asupra tarilor din fostul spatiu sovietic.

Surse din cadrul trustului rus au declarat ca “Aleksandr Riazanov a platit scump marea sa independenta'' si reticenta ''de a executa ordinele conducerii''.

Mai multe publicatii rusesti, printre care si ziarul economic RBK, au semnalat numirile politice in cadrul Gazprom, o structura de clan inchisa, unde directori originari din Sankt Petersburg, ca si Vladimir Putin, sunt acum majoritari.