Statele Unite si Rusia au semnat duminica, la Hanoi, un acord bilateral care deschide calea pentru aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Acordul a fost adoptat dupa mai mult de zece ani de negocieri intense, relateaza AFP.

Tratatul a fost semnat de reprezentantul american pentru Comert, Susan Schwab, si de ministrul rus pentru Dezvoltare Economica, Gherman Gref, in timpul summitului anual al Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), desfasurat in capitala Vietnamului.

Dupa 13 ani de discutii sterile, Rusia a obtinut acordul de principiu al Statelor Unite pentru a adera la cea mai mare organizatie economica. Tratatul bilateral privind conditiile de intrare in OMC se afla in negocieri inca din 1994 si elimina unul dintre ultimele obstacole aflate in calea aderarii Moscovei la organizatia comerciala.

SUA a reprezentat cel mai important obstacol in calea atingerii acestui obiectiv, oficialii americani motivandu-si de fiecare data refuzul prin problemele pe care Rusia le are cu respectarea drepturilor de autor (pirateria audio-vizuala din Rusia afecteaza industria americana a show-business-ului).

Rusia nu a incheiat insa procesul de negocieri pentru aderarea sa la OMC cu Georgia si Republica Moldova si ramane singura mare putere economica neintegrata in organizatie.