Pensionarii vor primi de luna viitoare mai multi bani, valoarea punctului de pensie urmand sa creasca cu 16,8%. De aceasta masura vor beneficia 4,5 milioane pensionari, in timp ce alti aproximativ 500.000 vor primi o majorare partiala.

Astfel pensiile din sistemul public vor creste cu 550.000 lei vechi, cele care vor beneficia de o majorare partiala vor primi 260.000 de lei iar pensionarii agricultori vor primi in plus 210.000 de lei.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat, luni, ca pensionarii care nu vor beneficia de nicio majorare vor primi un ajutor ce se va distribui, in luna decembrie, ajutor stabilit in transe in functie de pensie.

Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu a precizat ca de majorarea pensiilor vor beneficia si persoanele care primesc pensii de agricultori: „Din cei aproximativ 4,5 milioane de pensionari care vor beneficia de majorarea pensiilor complet , 980.000 sunt pensionari agricultori.

Dintre pensionarii agricultori, 548.000 vor beneficia de o majorare partiala, mai mica de 16,8%”,se arata intr-un comunicat la Guvernului.

Aceasta masura are in vedere necesitatea majorarii pensiilor, pentru ca, potrivit angajamentului din Programul de Guvernare, acestea sa creasca in termeni reali, pana in 2008, cu 30%.

Potrivit actului normativ, fondurilor aferente sistemului public de pensii se majoreaza cu 73,5 milioane lei, prin diminuarea cu aceeasi suma a fondurilor aferente sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Fondurilor necesare majorarii valorii punctului de pensie cu 16,8% sunt de 182,7 milioane lei si se realizeaza prin: reducerea cu 73,0 milioane lei a fondurilor destinate sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, diminuarea cu 100,0 milioane lei a cheltuielilor cu bilete de odihna si tratament balnear si cu 9,7 milioane lei a cheltuielilor cu dobanzile.