Procesul fostului lider irakian, Saddam Hussein, a fost afectat de atatea nereguli, incat condamnarea sa la moarte nu are baze solide si ar trebui anulata. Aceasta este concluzia unui raport al organizatei pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch, ai carei observatori au asistat la intregul proces, relateaza BBC News.

Human Rights Watch a publicat, luni, un raport in care se arata ca neregulile din procesul lui Saddam Hussein sunt atat de grave, incat justetea verdictului nu poate fi garantata.

Inaltul Tribunal din Irak a incheiat judecarea dosarului privind moartea a 128 de siiti in orasul Dujail, condamnandu-l la moartea pe fostul presedinte si pe alti doi membri ai fostului regim irakian. Human Rights Watch apreciaza insa ca procesul a fost o incercare ratata de a face dreptate victimelor, intr-un spirit democratic.

„Tribunalul a pierdut o ocazie importanta de a face dreptate intr-un mod credibil”, afirma organizatia, care precizeaza ca a cerut de zece ani judecarea lui Saddam.

Printre greselile procedurale specificate in raport se numara faptul ca, in repetate randuri, apararea nu a avut acces la dovezile incriminatoare prezentate la tribunal. In plus, avocatilor apararii nu li s-a oferit sansa de a-i chestiona pe unii dintre martorii acuzarii.

Raportul pune sub semnul intrebarii impartialitatea judecatorului care a condus procesul si arata ca in dosarul procurorilor exista numeroase lacune.

Documentul ii critica si pe avocatii apararii, despre care se afirma ca au incercat sa foloseasca in scop politic pledoariile din tribunal, dar admite insa si ca acestia si-au desfasurat activitatea sub permanenta amenintare. Doi dintre avocatii apararii au fost ucisi in timpul procesului.

In cazul in care sentinta data de tribunalul de la Bagdad va fi aprobata de Curtea de Apel, ea urmeaza sa fie pusa in aplicare in maxim 30 de zile. Procurorul sef la tribunalului a respins concluziile organizatiei umanitare.

Human Rights Watch este cunoscuta, printre altele, pentru denuntarea asa-numitelor „inchisori ale CIA” care s-ar fi aflat in Polonia si Romania.