Finlanda a declasificat, luni, fotografii din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In imagini sunt prezentate scene violente si terifiante din timpul conflictelor impotriva URSS din anii 1940, informeaza agentia AFP.

Pozele au ramas, oficial, cenzurate jumatate de secol, datorita caracterului lor extrem de violent, dar in special datorita posibilelor reactii dure care ar fi putut veni din partea oficialilor de la Moscova, relateaza presa finlandeza.

Gropi cu cadavre, sate in flacari, executii de spioni si scene de canibalism, aceste fotografii facute de soldatii finlandezi au fost publicate in parte, duminica, de cotidianul "Helsingin Sanomat".

Peste 300 de fotografii au fost declasificate, in urma legii privind publicitatea documentelor oficiale si alte cateva zeci urmeaza sa fie publicate in urmatoarea perioada.

"Imaginile sunt terifiante, urate si brutale si fara aceasta lege nu le-am fi publicat", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Statului Major al Armatei finlandeze, Ossi Kervinen.

Fotografiile eu starnit o serie de controverse in randul locuitorilor, care s-au declarat stupefiati de imaginile socante publicate de ziarul finlandez.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a avut loc un conflict intre URSS si Finlanda, generat de dorinta lui Stalin de a cuceri noi teritorii. Dupa cele doua lupte din 30 noiembrie 1939 si 5 martie 1940, Rysto Ryti, prsedintele Consiliului de Ministrii ai Finlandei semneaza un acord de pace cu Moscova, prin care cedeaza Rusiei istmul Careliei cu Viborg si baza navala de la Hango.

In urma celor doua razboaie, se estimeaza ca au murit peste 25.000 de soldati finlandezi si alti 44.000 au fost grav raniti din totatul de 200.000 soldati angajati angajati in razboi de Finlanda.