Jan Peter Balkenende, premierul olandez crestin - democrat, a inmanat oficial demisia guvernului sau de centru-dreapta reginei Beatrix, miercuri, in ziua alegerilor legislative. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Serviciului de informare a regatului, citat de agentia AFP.

"Regina a luat in considerare cererea de demisie si a cerut ministrilor si secretarilor de Stat sa continue sa faca tot ce este in interesul Regatului si sa gestioneze afacerile curente", a precizat RVD in comunicat.

Miercuri, peste 12 milioane de alegatori sunt asteptati la urne, in cursa electorala fiind inscrise 24 de partide. Viitorul guvern va fi format dintr-o coalitie de cel putin doua sau trei formatiuni. In trecut cel mai mare partid politic a fost indepartat in cateva randuri de la guvernare, dupa ce mai multe formatiuni rivale de mici dimensiuni au format o coalitie.

Sondajele preconizeaza o "mare coalitie" intre crestin-democrati si laburisti, tipul de guvern cel mai frecvent in Olanda de dupa razboi.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie realizate marti, partidul CDA al lui Jan Peter Balkenende este favorit la castigarea alegerilor, urmand sa obtina 45 de mandate de deputat, fata de 31 sau 39, cu cat este creditat principalul adversar, Wouter Bos, din cadrul partidului Muncii, PvdA.

Birourile de vot au fost deschise la ora locala 7.30 (8.30, ora Romaniei) si se vor inchide la 21.00 (22.00, ora Romaniei).