Documente:
Raport ANA
(23.11.2006) PDF
Drogurile in Europa
(23.11.2006) PPT

Agentia Nationala Antidrog a prezentat joi „Raportul national privind situatia drogurilor - 2006”. Documentul nu pune pe masa nici cifre exacte si, in parte, recunoste ca autoritatile habar nu au despre numararul consumatorilor de droguri din Romania.

Studiul imprumuta date din rapoarte mai vechi intocmite de organizatii neguvernamentale si utilizeaza des expresia „deocamdata nu sunt disponibile date certe”.

„Heroina provoaca dependenta inca de la prima doza, consumul de canabis provoaca impotenta si afecteaza memoria”, cu acest spot publicitar si-a inceput joi Agentia Nationala Antidrog (ANA) conferinta de prezentare a „Raportului national antidrog privind situatia drogurilor - 2006”.

Studiul pe care isi pun semnatura Ministerul Administratiei si Internelor, Agentia Nationala Antidrog (ANA) si Observatorul Roman pentru Droguri si Toxicomanie nu vine insa cu cifre in legatura cu numarul consumatorilor de substante interzise si nici nu vorbeste realist despre tratamentul toxicomaniei in tara noastra.

Documentul imprumuta date din rapoarte mai vechi intocmite de organizatii neguvernamentale si aduce prea des in scris expresia „deocamdata nu sunt disponibile date certe”. Asa, probabil, a ajuns Pavel Abraham, presedintele ANA, la concluzia ca un gram de canabis se vinde cu 10 euro.

Consumatorii din Romania nu se regasesc in Raportul ANA

"Avand in vedere ca, in Romania, studiul referitor la consumul de droguri in randul populatiei generale a fost realizat in 2004, in anul 2005 nu a putut fi prevazuta realizarea unei asemenea cercetari, aceasta fiind programata pentru anul 2007", spune raportul ANA.

Documentul continua prin citarea unui studiu al Organizatiei “Salvati Copiii” care vorbeste despre “Consumul de droguri in randul tinerilor din Romania”. De la ei aflam ca la intrebarea „Tu ai incercat vreodata ...?”, marijuana reprezinta drogul cel mai des mentionat (2,5% dintre adolescenti), urmat de calmante (0,5%) si heroina (0,4%).

Un studiu al altei organizatii, de data aceasta Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) este citat in documentul ANA. Raportul ARAS-ului spune ca 11% dintre prostituatele care au participat la studio au declarat ca au consumat heroina injectabila in anul 2004, majoritatea fiind din Bucuresti, una singura fiind din Cluj.

foto: dependenta.ro

Prevenirea consumului de droguri in randul tinerilor

La capitolul prevenire ANA enumera brosurile care au fost trimise in scoli si licee:

“Drogurile, tu si copilul tau” - distribuita parintilor care au participat la “sedintele cu parintii” si in campaniile stradale (25.000 exemplare); brosura educativa pentru elevii din clasele IX- XII (15.000 exemplare); caiet metodologic pentru elevii de clasele II-IV (10.000 exemplare), etc.

Raportul nu spune nimic insa despre cum au primit “tintele” mesajul antidrog, lucru care ar fi putut ajuta autoritatile sa vada daca trebuie sa-si schimbe modul de abordare sau tipul de discurs.

Tratamentul dependentilor

“In anul 2005, la nivel national au fost 20 de unitati medicale care au raportat Ministerului Sanatatii Publice cazuri de admitere la tratament ca urmare a consumului de droguri, inclusiv pentru abuzul de medicamente, alcool si tutun”. Astfel ca, in 2005, acestea au declarat ca au fost tratate 1538 de persoane.

Dintre acestea 885 mai fusesera pe la medic cu aceeasi problema - dependenta. Heroina a fost drogul principal raportat pentru 46% dintre cazuri, urmat de medicamentele cu efect hipnotic sau sedativ - 19%, alcool - 11% si tutun - 10%. Referitor la distributia in functie de sex a persoanelor admise la tratament 57,5% au fost barbati si 42,5% femei.

Prezent si el la prezentarea raportului ANA, medicul Cristian Bengescu, membru al ANIT Romania (Asociatia Nationala de Interventie in Toxicomanie), a declarat ca documentul are cateva lipsuri.

“Raportul are cateva lacune la capitolul terapie. S-a insistat prea putin pe faptul ca nun e putem trata pacientii. Exista lipsuri in lantul tratarii dependentei si noi nu putem merge pana la capat cu terapia”, a afirmat el.

La randul sau, Pavel Abraham, presedintele ANA, a aratat ca nici fondurile alocate tratamentului dependentei de substante nu sunt suficente: „In Romania unui dependent i se aloca 79 de euro, in timp ce alte state europene ofera pana la 12.000 de euro”.

Piata drogurilor

foto: dependenta.ro

“Deocamdata nu sunt disponibile date certe in baza carora sa se faca o analiza a dispobilitatii drogurilor pe piata si a accesibilitatii percepute de diferite grupuri populationale”, arata raportul. Presedintele ANA spune ca Romania se afla printre tarile cu cele mai mici preturi la droguri. Acesta sustine ca un gram de canabis se vinde pe strada cu 10 euro.

„Marijuana aproape ca si-a dublat pretul, iar heroina s-a vandut cu 40 de euro gramul fata de 25 euro cat era valoarea maxima in anul 2004. Un gram de amfetamina s-a vandut pentru suma de 13 euro fata de 10 euro cat era valoarea maxima inregistrata in anul 2004.

Substantele de tip MDMA s-au vandut cu 15 euro/tableta, cu 5 euro mai mult decat pretul maxim din anul 2004 al aceleiasi substante. LSD a fost vandut cu 30 euro per doza (timbru)”, se arata in documentul ANA.

Raportul European

La acelasi eveniment a avut loc si prezentarea raportului european privind drogurile, document care arata care sunt cele mai consumate droguri, de unde vin ele si face comparatii cu anii precedenti.

Astfel, documentul intomit de europeni arata ca 1 din cinci adulti au consumat macar o data marijuana, 10 milioane au incercat cocaina, iar aproape 7000 de persoane au murit din cauza consumului de droguri. In cazul in care comparam cifrele cu anul precedent, consumul de substante interzise este in crestere.

Despre schimbarile de mentalitate ale europenilor, Margaret Nilson seful Departamentului de cercetare stiintifica si documentare in domeniul drogurilor, a declarat: „Heroina nu mai este un drog la moda, ci este acum un drog al saracilor”.