Tentativele UE de a convinge Polonia sa renunte la exercitarea dreptului sau de veto in ceea ce priveste deschiderea negocierilor cu Rusia pe tema unui parteneriat strategic au esuat, au declarat o serie de diplomati din cadrul Uniunii, citati de Reuters.

"Nu am ajuns la nici o intelegere", a precizat un diplomat, dupa ce ambasadorii UE au incercat, in a doua zi de discutii, sa convinga oficialittaile de la Varsovia sa accepte un compromis care sa permita desfasurarea de negocieri.

Un diplomat polonez a declarat insa ca mai este timp pentru discutii suplimentare, precizand ca subiectul nu este deocamdata incheiat.

Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, ii va solicita presedintelui rus Vladimir Putin, la summit-ul de vineri Uniunea Europeana-Rusia, ridicarea embargoului la importurile de produse agroalimentare din Polonia, a declarat, joi, Pia Ahrenkilde-Hansen, un purtator de cuvant al Bruxelles-ului.

De altfel, Barroso i-a telefonat miercuri premierului polonez Jaroslaw Kaczynski pentru a-si exprima solidaritatea si a promite ajutorul sau in rezolvarea acestei crize, a precizat Pia Ahrenkilde-Hansen.

Potrivit concluziilor preliminare ale unei echipe de experti UE trimisi de urgenta in Polonia, aceasta tara si-a imbunatatit standardele de siguranta alimentara si certificare, ceea ce face embargoul nejustificat.

Acum un an, Rusia a impus un embargou asupra carnii si altor produse alimentare din Polonia, provocand nemultumirea autoritatilor din Varsovia, care au clasat aceste masuri ca fiind de natura politica

Moscova si-a contra-argumentat decizia afirmand ca a gasit certificate veterinare poloneze false.

Guvernul din Polonia ameninta ca isi va folosi dreptul de veto pentru a bloca un crucial acord in domeniul energiei, intre Rusia si Uniunea Europeana, daca nu se ajunge la o intelegere in cazul exporturilor sale de produse din carne.

De asemenia, Rusia a amenintat Uniunea Europeana ca va bloca toate importurile de produse animale, odata cu aderarea Romaniei si a Bulgariei, la 1 ianuarie 2007. Moscova se teme ca noile state vor aduce pesta porcina in Europa, in ciuda asigurarilor date de la Bruxelles, ca au fost luate toate masurile pentru izolarea bolii.

Comisia Europeana a propus trimiterea unei delegatii de experti in Rusia, pentru a fi explicata strategia de combatere a acestei maladii la animale.

"Responsabilii Comisiei au explicat ca temerile Moscovei sunt nejustificate, doarece exporturile de carne de porc din Romania si Bulgaria au fost blocate pana in Octombrie anul viitor, tocmai pentru a se evita raspandirea pestei porcine dincolo de granitele noilor state membre.

Asteptam ca autoritatile ruse sa accepte garantiile noastre", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Moscova a mai introdus un embargo similar cand 10 tari, printre care si Polonia, s-au alaturat Uniunii in 2004. Restrictiile au fost ridicate insa dupa doar cinci zile.