Astazi, Primaria Sectorului 3 impreuna cu Fundatia Sensiblu dau startul Campaniei "16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii", care se va incheia pe 10 decembrie a.c. - "Ziua Internationala a Drepturilor Omului" - cu o seara de veghe cu candele, in memoria victimelor ucise de partener.

"Am fost la un pas de a fi omorata de sotul meu. Intr-o seara s-a intors baut, ca de obicei, si a inceput sa se lege din senin de copii. Pana atunci nu-i atinsese fizic, insa in noaptea aceea le-a dat doua palme atat de puternice, incat fetita a cazut pe jos, iar baietelul si-a pierdut cunostinta. Atunci a fost momentul cand am realizat ca, daca nu plec, o sa ne omoare pe toti.

Prin niste cunostinte am aflat de existenta acestui centru si n-am mai stat pe ganduri - am plecat de acasa.

De atunci au trecut doua luni si jumatate si intre timp am declansat si procedurile de divort", ne-a spus M.C., de 28 de ani, una dintre femeile gazduite de Centrul de sprijinire a victimelor violentei in familie, deschis inca din anul 2004 la nivelul sectorului 3, printr-o colaborare cu Sensiblu.

"Pe langa acest centru - care are o capacitate de 8 locuri - in sectorul 3 mai exista un centru de consiliere, cu sediul in Piata Alba Iulia nr. 4, bloc 12, ap. 20.

Femeile abuzate in familie pot suna la numerele de telefon 983 si 311.46.36, unde vor primi sprijin si indrumare, pentru a iesi din situatia in care se afla", a declarat Florin Vasile, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Manifestarile, organizate in intervalul 25 noiembrie-10 decembrie a.c., cuprind campania "Panglici Albe", al carei scop este de a determina barbatii sa-si manifeste non-verbal opozitia fata de violenta asupra femeii. Totodata, barbatii sunt indrumati sa se implice in lupta impotriva violentei asupra femeii si pentru respectarea drepturilor omului in relatia de cuplu.

Manifestul va fi exprimat prin purtarea unei panglici albe. De asemenea, vor fi distribuite materiale in sectiile de politie si se vor imparti panglici albe, pliante informative si calendare in zone cu trafic intens (Piata Universitatii si Piata Titan), fiind vizate persoane de toate varstele.

La randul sau, expozitia "Martorele tacute" reprezinta un omagiu adus femeilor si tinerelor care au fost ucise in familie in decursul anului 2006 sau care au fost victime ale tentativelor de omor.

Fiecare victima este reprezentata printr-o silueta rosie, pe care este postata povestea femeii construita pe baza informatiilor furnizate de catre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul Omoruri.

Expozitia se va derula in urmatoarele zone din Bucuresti, pe perioada celor 16 zile: 25 si 26 noiembrie, 9 si 10 decembrie Ð in fata Teatrului National Bucuresti; 28 si 29 noiembrie Ð vizavi de Magazinul Titan din Bd. Liviu Rebreanu nr.

6A, la intrarea in statia de metrou Titan Ð Centrul de Informare si Consiliere al Primariei Sectorului 3; pe 4, 5 si 6 decembrie - in incinta Primariei sectorului 3. La finalul campaniei - duminica, 10 decembrie - va fi organizata o seara de veghe in fata Teatrului National Bucuresti, prin aprinderea de candele in memoria victimelor.

Integral in Romania Libera