Comisia Europeana recomanda celor 25 de state membre UE sa suspende partial negocierile de aderare a Turciei, prin inghetarea a opt dintre cele 35 de capitole, potrivit unui comunicat, citat de AFP. Masura a fost luata din cauza ca Ankara refuza sa permita accesul navelor si avioanelor cipriote elene in porturile si aeroporturile turce.

Cele opt capitole sunt: libera circulatie a bunurilor, serviciilor si capitalului, capitolele referitoare la pescuit si agricultura, transport, uniune vamala si comert exterior.

Finlanda a prezentat la sfarsitul lunii septembrie un plan ce viza reluarea comertului direct intre UE si comunitatea cipriota turca, din nordul insulei divizate, si obtinerea in schimb a acordului Turciei privind deschiderea porturilor si aeroporturilor sale pentru navele si avioanele cipriote.

Ankara refuza, insa, sa aplice protocolul in cazul cipriotilor greci, solicitand in prealabil ridicarea embargoului impus Republicii turce a Ciprului de Nord, care este recunoscuta doar de Ankara.

Ministrii de extrerne din UE se vor pronunta la 11 decembrie asupra acestei recomandari. UE ameninta de mai multe luni cu suspendarea negocierilor din cauza ca Turcia refuza sa aplice si in cazul Ciprului protocolul vamal extins la cele zece noi membre UE.

Armata turca a anexat, in 1974, partea de nord a Ciprului, unde a creat o republica nerecunoscuta international. In aceasta problema, Cipru primeste un sprijin diplomatic substantial de la Grecia.

Reactii internationale la propunerea Comisiei Europene

Premierul turc, Recep Erdogan, a afirmat ca recomandarea Comisiei Europene, privind suspendarea partiala a negocierilor de aderare a Turciei la UE, este "inacceptabila".

"Nu vom permite nimanui sa ne incalce drepturile", a spus la randul sau, Egemen Bagis, consilier al lui Erdogan, mentionand ca liderii turci cauta in continuare sa evite o suspendare partiala a negocierilor.

Pe de alta parte, cancelarul german, Angela Merkel, a salutat propunerea Comisiei Europene, precizand ca autoritatile din Turcia nu s-au tinut de promisiunile ce privesc problema cipriota in acordul cu UE.

"Propunerea Comisiei este un semnal puternic ce arata ca oficialii de la Ankara trebuie sa rezolve urgent aceasta criza", a declarat Merkel, in cadrul summitului NATO de la Riga.

De alta parere a fost Tony Blair, premierul Marii Britanii, care a spus ca Uniunea Europeana nu ar trebui sa trimita un semnal negativ Turciei. Acesta considera ca prelungirea termenului de aderarare poate fi o greseala grava a autoritatilor europeni.