Papa Benedict al XVI-lea a vizitat, joi seara, Moscheea Albastra din Istanbul, un gest istoric in cea de-a treia zi a calatoriei sale in Turcia, tara predominant musulmana.

Moscheea Albastra este cea mai faimoasa moschee din Turcia si un punct important de atractie pentru turisti. Numele sau, foarte cunoscut, provine de la culoarea albastra a tiglei cu care este acoperita principala camera de rugaciune.

Intrarea Papei Benedict in moschee este considerata inca un pas spre reconciliere, dupa ce suveranul pontif a starnit, recent, mania musulmanilor, cand a sugerat o legatura intre lumea musulmana si violenta.

Este al doilea papa din istorie care intra intr-o moschee, dupa Ioan Paul al II-lea, in 2001.

Tot joi, Papa Benedict al XVI-lea a asistat la liturghia oficiata la Catedrala Sfantul Gheorghe de Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I si a vizitat catedrala Sfanta Sofia.

Alerta maxima

Autoritatile din Istanbul au luat importante exceptionale de securitate, sute de politisti fiind desfasurati pe strazile orasului in special in locurile unde urmeaza sa se afle Suveranul Pontif.

Miercuri seara, 18 persoane suspectate de legaturi cu reteaua terorista al-Qaida au fost arestate, dar seful politiei locale a dat asigurari ca incidentul nu are legatura cu vizita Papei in Turcia.

Ieri, Papa Benedict al XVI-lea a oficiat o slujba in aer liber la altarul Fecioarei Maria de langa Efes si a avut o prima intalnire la Istanbul cu Patriarhul Bartolomeu I, considerata un alt pas in dialogul dintre ortodoxie si catolicism.

Suveranul Pontif si Patriarhul Ortodox au declarat dupa reuniune ca „respectarea libertatii religioase trebuie sa fie criteriu pentru intrarea in UE”.

„In orice incercare de unificare, minoritatile trebuie protejate, cu traditiile culturale si specificul religios", au adaugat cei doi oficiali.

Tara laica, unde 95 la suta din populatie este musulmana, Turcia vrea sa adere la UE.

Crestinii din Turcia, in special ortodocsii, supusi unor restrictii in ceea ce priveste libertatea de actiune si organizare, sustin integrarea tarii in Uniunea Europeana, in speranta ca statutul de membru UE va contribui la imbunatatirea situatiei lor.

Prima vizita a Suveranului Pontifin intr-o tara musulmana a decurs, pana acum, fara incidente.

Ea a fost marcata de declaratii si gesturi de bunavointa si de o parte si de celalalta, remarcandu-se in special sustinerea Papei fata de aderarea Turciei la UE, salutata de altfel de presa turca.