Autoritatile Britanice investigheaza un avion rusesc si trei britanice in cadrul anchetei privind moartea spionului rus Alexandr Litvinenko, la Londra, in urma cu o saptamana.

In acelasi timp, ministrul britanic de Interne, John Reid, a anuntat joi, ca agentii Scotland Yard au gasit urme radioactive in 12 dintre cele 24 de locuri din Londra verificate de politie. El a asigurat ca in ancheta nu vor fi presiuni politice.

Urme radioactive, de poloniu 210, au fost depistate la bordul a doua avioane British Airways., in prezent imobilizate pe aeroportul Heathrow din Londra si la un aparat, retinut la Moscova, a explicat Reid.

Un al patrulea avion, sosit joi la Heathrow, face obiectul unor controale la Londra, a precizat oficialul.

Reid a adaugat ca autoritatile britanice urmeaza sa contacteze toate tarile in care au facut escala avioanele contaminate si ca niciunul dintrea aparate nu va mai zbura deocamdata.

British Airways sustine ca riscul pentru calatori este foarte mic. Totusi, reprezentantii companiei au luat legatura cu toti cei care au zburat cu aceste aparate.

Intr-o declaratie facuta in Camera Comunelor, Reid a subliniat ca riscurile de imbolnavire pentru ca cei care au fost in locurile respective sunt ''slabe''. El a adaugat ca analizele de urina facute la 29 de persoane au iesit negative.

Dupa moartea lui Litvinenko, autoritatile medicale au explicat ca poloniul 210, cu care a fost otravit acesta, este foarte periculos daca este inghitit, inhalat sau patrunde printr-o rana deschisa.