Principala organizatie sindicala din Spania recomanda autoritatilor madrilene amanarea cu doi ani a accesului romanilor si bulgarilor pe piata spaniola a muncii. Acest termen, conform sindicalistilor, ar permite Romaniei si Bulgariei sa inregistreze un real progres economic si social, relateaza in editia de joi cotidianul El Pais.

Ministrul Muncii si Politicii Sociale din Spania, Jesus Caldera, a declarat ca Guvernul de la Madrid nu a adoptat deocamdata o decizie oficiala privind accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii, dupa aderarea acestor tari la Uniunea Europeana. Acesta a precizat ca va analiza, totusi, propunerea Uniunii Generale a Muncitorilor (UGT), principalul sindicat spaniol.

Adoptarea acestei decizii ar permite Romaniei si Bulgariei sa inregistreze noi progrese si sa atinga un nivel "acceptabil" de dezvoltare socio-economica, a explicat Jesus Caldera.

Asociatia muncitorilor romani si bulgari care locuiesc in Spania a declarat ca spera ca decizia Guvernului de la Madrid sa nu respecte totusi recomandarea UGT.

Reprezentantul UGT a reamintit ca Spania a impus restrictii si dupa extinderea UE din 2004, iar rezultatul acestora a fost unul pozitiv si a reamintit ca restrictii similare au fost impuse si Spaniei, pe o perioada de sase ani, dupa aderarea sa la Uniunea Europeana.