Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a declarat, miercuri, ca presedintele Basescu a decis convocarea comisiei speciale care sa verifice acuzatiile impotriva ministrului demisionar al Economiei, Codrut Seres si a ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

Informatia pe scurt

  • Pe baza concluziilor comisiei, presedintele va da curs sau va respinge cererea de incepere a urmaririi penale impotriva lui Seres si Nagy.

  • Seres face obiectul comisiei de ancheta, pentru ca desi a demisionat, seful statului nu a semnat inca decretul de revocare

  • Replica Seres: dosarul sau este unul politic iar PD a incercat prin toate mijloacele sa obtina portofoliul Economiei.

    Ei sunt cercetati in prezent de procurorii DIICOT sub aspectul savarsirii de mai multe infractiuni privind siguranta nationala. Numele celor doi demnitari apar in dosarul privatizarilor si in cel al interceptarilor telefonice facute de SRI.

    In functie de concluziile comisiei, presedintele va da curs sau va respinge cererea Procurorului General privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Seres si Nagy. La precedenta intrunire a comisiei, presedintele a acceptat recomandarea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu.

    "Comisia speciala va prezenta presedintelui Romaniei un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii" - a adaugat Adriana Saftoiu. Ea a precizat ca seful statului va decide asupra raportului prezentat de comisia speciala si va aduce la cunostinta opiniei publice decizia care va fi luata.

    Potrivit Adrianei Saftoiu, comisia speciala a fost convocata, miercuri, urmand ca prima sedinta sa aiba loc, joi.

    Seres e inca ministru

    Adriana Saftoiu a declarat ca Zsolt Nagy este ministru in functie din partea UDMR, in timp ce Seres si-a depus, luni, demisia din functia de ministru al Economiei, in privinta sa nefiind insa demarate procedurile de parasire a functiei, in sensul ca nu exista inca o cerere de revocare din postul de ministru care, dupa Constitutie, trebuie inaintata presedintelui de catre premier.

    Procedural, comisia prezidentiala poate cerceta ambele cazuri pana cand ministrul este revocat. In momentul in care el nu mai este oficial ministru, nu mai face obiectul cercetarii comisiei prezidentiale.

    Zsolt Nagy, in cazul in care presedintele Basescu accepta urmarirea sa penala, risca sa fie suspendat din functia de ministru.

    Componenta comisiei

    Conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Comisia este formata din Stefan Deaconu, consilier prezidential, Katalin Barbara Kibedi, secretar de stat - Ministerul Justitiei, Laura Stefan, director al Directiei pentru relatia cu Ministerul Public si de prevenire a criminalitatii si coruptiei din cadrul Ministerului Justitiei, Stefan Iancu, chestor de politie in cadrul Ministerului

    Administratiei si Internelor si Gabriel Nita, chestor de politie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

    Comisia speciala de la Cotroceni a fost constituita in iulie 2006, pentru fostul ministru al apararii Teodor Atanasiu, in cazul caruia i-a recomandat presedintelui Traian Basescu inceperea urmaririi penale.

    Comisia, care functioneaza pe baza legii raspunderii ministeriale, nu are competenta sa faca propria ancheta, ci doar sa il audieze pe cel impotriva caruia a fost formulata sesizarea de catre Parchet.

    Replica Seres: PD a incercat prin toate mijloacele sa obtina portfoliul Economiei

    Ministrul demisionar al Economiei, Codrut Seres, a replicat, miercuri, la acuzatiile care i se aduc ca dosarul sau este unul "eminamente politic": "Avem de-a face cu un show mediatic orchestrat de actuala putere, menit sa ma defaimeze pe mine si Partidul Conservator", a declarat Seres.

    El a sustinut ca nu a primit nicio instiintare sau rechizitoriu prin care sa i se precizeze daca este sau nu implicat in scandalul "spionajului". Seres a mai spus ca, timp de doi ani, PD "a tras din toate partile pentru a obtine MEC, un domeniu extrem de interesant pentru ei".

    Greseala pe care a facut-o el, ca si ministru, a fost ca a declarat ca "exista peste 1000 de companii in portofoliul ministerului, un ciolan consistent pentru cei care isi doresc puterea pentru scopuri nelegitime, pentru cei care vor sa faca afaceri", a completat Seres.