Efortul urias si salariile mizere ale lucratorilor din cadrul Postei Romane au dus anul acesta la peste 100 de decese. Cei mai multi postasi au murit din cauza cancerului pulmonar si TBC-ului, boli cauzate de saracie si mizerie. Au mai existat si angajati care au facut stop cardiac in timpul programului.

Alti postasi, "mai norocosi" au fost nevoiti sa iasa la pensie mai devreme din pricina unor boli ale sistemului nervos cauzate de stres si suprasolicitare, dar si de boli ale oaselor si articulatiilor provocate de gentile supraincarcate.

Postasii nu au voie sa faca greva

"Din 2001, un numar de 35 000 de angajati ai Postei sunt afectati de slugarnicia guvernului de atunci care a inclus Posta Romana pe lista intreprinderilor monitorizate in raport cu Fondul Monetar International (FMI).

Chiar daca acordul cu FMI a incetat, este continuata mentinerea pe lista din cauza ordonantei de urgenta 79/2001", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Posta si Telecomunicatii (FSPT), Matei Bratianu. Din spusele lui Bratianu, aceasta ordonanta a fost creata pentru intreprinderile cu datorii la stat, cu penalizari, sau creante. "Nu a fost niciodata cazul Postei Romane.

Nu a primit niciodata subventii de la stat, nu a avut nicio datorie, mai mult a dat profit anual de zeci de milioane de euro", a mai spus presedintele sindicalist. Datorita acestei odonante, lucratorilor postali nu li se permite sa-si negocieze sau sa le fie marite salariile, nu au voie sa mai faca angajari sau sa organizeze actiuni de protest, cum ar fi grevele.

Consecintele acestor prevederi legale sunt destul de grave. Din cei 35 000 de angajati, aproximativ 18 000 au salariile sub 540 RON, iar orele suplimentare pe care le fac din cauza lipsei de angajati nu sunt platite. Conform datelor detinute de FSPT, numai pentru aceste ore ar fi trebuit sa se plateasca in jur de 35 000 de euro.

Mai mult, un numar tot mai mare de angajati si-au dat demisia, preferand sa plece la munca in strainatate.

Din ianuarie 2007, postasii vor face totul ca la carte

Chiar daca sunt impiedicati de lege sa faca greva, angajatii Postei au gasit o metoda de a protesta. Acestia vor bloca treptat, pana la paralizare activitatea, daca guvernul nu va scoate Posta de pe lista societatilor monitorizate, astfel incat, protestele sa se produca in cel mai legal mod cu putinta.

Integral in Curentul