Intr-un interviu exclusiv luat la cateva minute dupa aprobarea prin vot in plenul Parlamentului European, comisarul roman desemnat, Leonard Orban a vorbit cu EurActiv.ro despre dificultatea procesului audierilor si despre decizia de a se inscrie intr-un partid politic.

EurActiv.ro: Cat de mult conteaza nationalitatea unui comisar in indeplinirea mandatului ce i-a fost acordat?

Leonard Orban: Nu despre asta este vorba. Conteaza in primul rand profesionalismul. Asta in primul rand, si apoi capacitatea de face fata cerintelor postului. Pentru ca sunt comisari care lucreaza enorm, dar au o capacitate de a comunica mai redusa, iar eforturile lor se vad mai putin.

EA: Cum vi s-a parut audierea in PE? A fost greu si pentru ca veneati ca reprezentant al unei tari nu tocmai bine vazute?

LO: Audierea a fost dificila, si asta in ciuda celor spuse ca ar fi un portofoliul 'light', un portofoliul 'second hand'si asa mai departe.

Cine a urmarit audierea a vazut cata sensibilitate are problema lingvistica... Si nu este deloc usor sa raspunzi intrebarilor timp de trei ore in fata comisiilor de specialitate ale Parlamentului European si as invita pe oricine sa incerce acest lucru pentru a vedea daca este usor.

Ca sa nu mai vorbim de profesionalismul celor care au adresat intrebarile, membrii celor doua comisii parlamentare fiind adevarati

specialisti in aceasta problematica. Nu e deloc simplu. Nu am fost tratat ca reprezentant al Romaniei si dificultatea audierilor nu a venit de aici.

Este vorba de fapt de dreptul democratic al Parlamentului European, ca reprezentant al cetatenilor Uniunii Europene, de a exercita control asupra Comisiei. Nu a avut nici o legatura cu tara din care am provenit.

EA: Cum e Romania privita in colegiul select al comisarilor?

LO: E inca devreme sa raspund la aceasta intrebare, inca nu am participat la o intalnire a colegiului, desi m-am vazut cu multi colegi si am avut ocazia sa stau de vorba cu ei.

EA: Veti mai ajutata Bucurestiul din noua calitate? Cum?

LO: Desigur, prin multe lucruri. In primul rand intentionez sa pastrez o relatie stransa cu mass media romanesti.

Dar, desi trebuie spus ca voi reprezenta interesele Uniunii Europene si nu ale Romaniei, voi incerca sa imi aduc contributia la integrarea mai departe a Romaniei si sper ca prestatia mea in calitate de comisar european sa aduca in sine o plusvaloare care sa fie asociata Romaniei.

EA: Ce se mai aude cu informatia despre inscrierea intr-un partid politic?

LO: Inca nu am decis, studiez aceasta problema si urmeaza sa iau o decizie in perioada urmatoare si voi participa ca observator independent la lucrarile unui grup politic.

EA: Sa presupunem ca va veti indrepta spre liberali?

LO: (rade) Voi lua o decizie si o voi comunica la momentul potrivit.

EA: Care este pulsul in Comisia Europeana, avand in vedere recentele declaratii ale ambasadorului german la UE, conform carora daca institutiile europene nu se amesteca, Europa va avea o Constitutie cat de curand?

LO: Dupa cum va spuneam, inca nu am apucat sa iau pulsul colegiului comisarilor, dar va pot spune in mod cert ca aceasta problema va fi primul subiect pe 'ordinea de zi' a Comisiei in urmatori doi ani.

EA: Ce faceti pe 1 ianuarie?

LO: (rade) Inca nu stiu, astept deciziile legate de sarbatorirea momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Insa cu siguranta ma voi afla la Bucuresti.