Intrand in Google marti, 12 decembrie si miercuri, 13 decembrie, in primele orele ale diminetii puteai zari imaginea tabloului "Tipatul" semnat de artistul Edvard Munch, in semn de recunoastere si admiratie pentru opera marelui pictor tinand seama ca data nasterii sale este 12 decembrie.

Nascut la Loten in Norvegia, in 1863, Edvard Munch s-a impus inca din timpul vietii ca un artist straniu, cu teme sumbre si un stil profund personal, expresie a evenimentelor tragice prin care a trecut.

Blamat si acuzat, in egala masura admirat si imitat de artistii tineri, Munch a lucrat intr-un ritm alert, abordand subiecte care reflectau propriile temeri si angoase, capodopera sa ramanand tabloul "Tipatul", pictat in 1893, o compozitie ciudata, expresionista, infatisand o silueta surprinsa urland.

Munch a realizat nu mai putin de patru versiuni ale lucrarii, cea mai cunoscuta fiind cea in tempera pe carton, furata de la Muzeul Munch din Oslo. Celelalte versiuni se gasesc la Galeria Nationala din Oslo, la Muzeul Munch, iar cea de a patra se afla in posesia unui colectionar.

Ulterior, Munch va realiza si o litografie a tabloului, pentru ca acesta sa poata fi reprodus cu usurinta in diverse publicatii din intreaga lume.

Criticii si iubitorii artei au incercat de peste un secol sa inteleaga cum a realizat Munch aceasta lucrare si mai ales care au fost sursele de inspiratie. Potrivit insemnarilor artistului, acesta se plimba intr-o seara, aproape de asfintit, fiind insotit de doi prieteni.

Cand cerul devenise rosu ca sangele, Munch s-a oprit pentru o clipa, sprijinindu-le de marginea podului pe care se afla, privind felul in care cerul se imbina cu albastrul, cu negrul fjordului si cu orasul, in timp ce prietenii sai se indepartau. Apoi, scrie Munch, "am ramas acolo, tremurand de spaima si am simtit cum un tipat infinit strabate natura".

Fundalul scenei este reprezentat de un drum care trece pe langa Oslo, Oslofjord si Hovedoya, dinspre dealul Ekeberg. In perioada in care lucra la aceasta capodopera, Munch traversa o perioada dificila, sora sa Laura Cathrine fiind internata intr-un sanatoriu din apropiere de Ekeberg.

Abia mult mai tarziu, in 2003, cercetatorii au inteles ca strania culoare a cerului a fost cauzat de eruptia vulcanului Krakatoa, din 1883, care a facut ca in iarna acelui an asfintiturile sa capete o tenta sangerie, infricosatoare.

Dincolo de elementele exterioare, "Tipatul" este si exprimarea obsesiei lui Munch pentru propria drama existentiala, care il facea sa se simta alienat, strain de tot, convins ca este urmarit de nesansa, fiind pentru tot restul vietii inchis intr-un destin imuabil, in care singura sansa era chiar arta sa.

Avea de altfel sa isi caracterizeze creatia ca un intreg, caruia ii da numele "Friza vietii".

In privinta sursei de inspiratie pentru straniul personaj central, Robert Rosenblum, unul dintre cei mai importanti cercetatori ai operei lui Munch, a sugerat ca artistul a fost inspirat de o mumie peruviana, pe care ar fi vazut-o in 1889 la Paris, in cadrul Exposition Universelle in Paris.

Mumia, aflata intr-o pozitie fetala, cu mainile lipite de chip, l-a inspirat si pe Paul Gauguin. Potrivit unei descoperiri recente, Munch ar fi vazut o alta mumie, mult mai asemanatoare cu personajul, la Muzeul de Istorie Naturala din Florenta.

Mai ales dupa ce Munch a transpus tabloul intr-o litografie, imaginea avea sa devina un adevarat simbol al culturii populare, mai ales in primele decenii ale secolului XX, cand avea sa fie transpusa in cele mai diverse medii. Ulterior "Tipatul" avea sa fie reprodus pe tricouri, cani, cutii, fiind una dintre cele mai cunoscute creatii artistice.