Fostul dictator marxist din Etiopia, Haile Mengistu Mariam, a fost gasit vinovat de genocid in timpul "Terorii Rosii", la capatul unui proces care a durat 12 ani. El a fost condamnat la moarte, in absenta, de Inalta Curte Federala a Etiopiei, transmite The Time in editia online.

In acest proces au mai fost judecati 73 de complici ai lui Mengistu, insa doar jumatate au putut fi adusi in fata instantei, 25 dintre acuzati fiind in exil.

Procesul oficialilor ce au facut parte din regimul colonelului Mengistu, care a condus Etiopia in perioada 1977-1991, a debutat la Addis Abeba la 13 decembrie 1994. Acestia sunt acuzati de genocid, homicid, intemnitare abuziva si confiscare de bunuri, a declarat judecatorul Methim Kiros, presedintele Inaltii Curti Fedeale a Etiopiei.

Rasturnat de la putere in 1991, fostul dictator s-a refugiat in Zimbabwe. Liderul de la Harare, Robert Mugabe, a refuzat cererile repetate ale autoritatilor etiopene de a-l preda pe fostul dictator. Mugabe a promis sa nu-l exileze pe fostul dictator cata vreme acesta nu se angajeaza in activitati politice.

Mengistu a ajuns la putere in 1974, dupa ce l-a inlaturat printr-o lovitura de stat sangeroasa pe imparatul Haile Selassie. El a instaurat apoi un regim militarist de inspiratie marxista si a initiat, intre anii 1977-1978, represalii de o cruzime fara precedent la adresa tuturor adversarilor, reali sau imaginari.

Conform unor analisti politici, peste 150.000 de oameni au fost ucisi din ordinul lui Mengistu. Bilantul real al victimelor nu este cunoscut.