Compania Japan Tobacco International a anuntat vineri ca va cumpara grupul britanic Gallagher pentru suma de 14.7 miliarde de dolari, cea mai mare suma platita de o companie japoneza pentru o achizitie, informeaza Reuters.

Preluarea ar putea ajuta JTI sa recupereze pierderile cauzate de vanzarile tot mai slabe pe piata Japoniei si mai ales sa-si consolideze pozitia a treia pe piata mondiala, in urma Altria, producatorul Marlboro si British American Tobacco.

„JTI vrea sa-si imbunatateasca cota de piata printr-o achizitie majora” spune Satoru Aoyama, analist in cadrul companiei Fitch Ratings.

„As putea spune ca e o strategie care le va permite sa supravietuiasca pe piata” a adaugat acesta.

JTI a acceptat sa plateasca pretul de 11.4 lire sterline pe o actiune a Gallagher Group, proprietara brandului Benson&Hedges.

Actiunile companiei japoneze, care are in portofoliu marci precum Camel si Winston, au inregistrat un avans de 3.1% la bursa din Tokyo, in urma anuntului facut.

JTI, detinuta in proportie de 50% de guvernul japonez, intentioneaza sa plateasca bani cash pentru aceasta afacere urmand ca suma sa fie obtinuta din fondurile companiei si in urma unui imprumut de la banca Merill Lynch.

Tranzactia urmeaza sa fie finalizata la jumatatea anului 2007, urmand ca JTI sa devina proprietara pe 100% din actiunile Gallagher Group.

Gallagher obtine peste 70% din profituri de pe piata Marii Britanii, a Irlandei, Austriei si Suediei, iar intrarea companiei in Rusia, Kazakhstan si Ucraina a adus venituri consistente.

Principalele piete europene pe care JTI are o pozitie importanta sunt

cele din Spania, Italia si Franta.

Gallagher este a cincea companie mondiala din industria tutunului, avand o fabrica si la Bucuresti. JTI este de asemena prezenta pe piata Romaniei, fiind al treilea producator dupa Philip Morris si BAT, cele mai importante branduri din portofoliu fiind Winston si Camel.