Calin Popescu-Tariceanu a acceptat invitatia la "Interviurile 2·1", dupa doi ani de guvernare intre un presedinte neprietenos si o coalitie cu multe consoane.

Razvan Ionescu: Cand erati in balconul Palatului Victoria pe 28 ianuarie 1990, la celebra negociere cu Ion Iliescu si cu FSN, va inchipuiati ca o sa fiti premier al Romaniei peste 15 ani?

Calin Popescu-Tariceanu: Era un moment de tensiune extraordinara. A fost un moment dificil deoarece puterea de atunci credea ca liberalii si taranistii doreau sa dea o lovitura de stat. Ne-au tinut prizonieri in palat timp de noua ore. Nu aveam cum sa ma gandesc la asa ceva. Eram si tanar. Nu am fost ros de astfel de ambitii. Sunt oameni rosi de ambitie, care fac orice sa parvina.

In 2004, PSD parea atat de solid, controla atat de bine media, incat nu eram convins ca vom avea si o victorie. Deci nu am visat acest lucru.

R.I.: Cariera dumneavoastra a depins de retragerea lui Stolojan. Il considerati un moment norocos pentru dumneavoastra si pentru PNL?

In 2004 nu eram pregatit sa preiau conducerea PNL. Stolojan era un lider care nu avea o problema in interiorul PNL. M-am trezit de azi pe maine in fata unei mari responsabilitati. Lucrurile ne-au dus in situatia sa castigam. Nu vreau sa fac comentarii la adresa lui Stolojan.

Nu pot spune ca nu apreciez ce a facut el pentru PNL, dar de multe ori suntem obligati sa traim in prezent, sa ne gandim la viitor si sa nu ne raportam mereu la trecut. Ca presedinte al PNL, ma intereseaza ce este Stolojan pentru PNL. Ce vrea sa faca, sa submineze PNL?

R.I.: La fel spune si el despre dumneavoastra.

Din fericire pentru mine si din pacate pentru el, exista un instrument de masura foarte simplu. Eu, ca presedinte PNL si ca premier, am un bilant cu care ma pot prezenta, iar acesta e cel mai bun raspuns pe care il pot da. Am promis ca ne vom integra si am reusit, avem o crestere economica pentru care multe state pot fi geloase pe noi...

In 2006, Romania ajunge la o crestere de 8a, cu o inflatie sub 5a. Comparativ cu 2004, cand era un alt nivel de inflatie, situatia acum este net mai buna. asta e lucrul cu care ma raportez la electorat, si nu la Stolojan. In afara de a spune „jos Tariceanu si PNL”, el nu are nimic de zis.

R.I.: Dan Voiculescu a vorbit despre un guvern minoritar PNL. Sunt oameni in interiorul Partidului Liberal care ar pleda pentru solutia asta?

Avem un congres in ianuarie, si el va limpezi acest lucru. Nu exista un curent in PNL care sa fie favorabil unei asemenea atitudini. Exista un curent consistent care este favorabil ideii pe care o sustin eu: responsabilitatea comuna cu PD si necesitatea de a duce proiectul pana la capat.

Ioana Lupea: PNL ar putea iesi de la guvernare?

Trebuie sa facem distinctie intre ce crede PNL si ce spun altii care nu sunt in PNL. V-ati referit la Voiculescu. Un alt lider de partid sau un jurnalist poate exprima pareri.

I.L.: Dar daca PD fuzioneaza cu PLD?

Se pot face scenarii si mai complicate. Sau mai imposibile. Ce va face PD nu stiu! Dar ei nu pot face un joc dublu - cu noi in Alianta sa faca si o fuziune cu PLD. Acolo exista o anumita strategie din partea PD, si altceva vor disidentii din PNL. Ii priveste! Asta face diferenta dintre noi. Politica de doi bani, politicianista, atacuri la PNL si la Tariceanu, in timp ce PNL intelege sa guverneze.

R.I.: Contati pe sustinerea lui Voiculescu in perioada urmatoare?

Nu am facut o discutie detaliata cu Voiculescu. M-a anuntat in legatura cu gestul retragerii de la guvernare si mi-a spus ca vor sustine guvernul. Ei au o problema de raportare la PD. De aceea au iesit de la guvernare. Nu ma astept la un sprijin dezinteresat. Dar, atata vreme cat vom avea niste proiecte care se adreseaza cetateanului, nu am de ce sa nu indraznesc sa cer sprijin pentru ele.

R.I.: Voiculescu si PC nu sunt foarte simpatici electoratului Aliantei. Dumneavoastra sunteti mult mai apropiat de conservatori decat este PD. Exista o apropiere doctrinara fata de Partidul Conservator?

Ca premier si sef al acestei coalitii, aveam cea mai mare responsabilitate - sa-i tin pe toti impreuna. Sunt la fel de apropiat de UDMR si mai apropiat de PD. Am o relatie amicala cu multi lideri ai PD. Din pacate, PD nu reactioneaza numai pe baza vointei liderilor formali. Nu mi-am tratat partenerii din coalitie diferentiat.

Daca as fi facut-o, coalitia nu ar fi tinut. La nivelul guvernului nu au fost conflicte. Responsabilitea mea ca prim-ministru este sa asigur Romaniei stabilitate si predictibilitate, pentru a se putea dezvolta rapid. Scopul meu nu este sa alimentez conflicte, ci sa actionez astfel incat Romania sa devina o tara moderna si prospera, pentru a recupera decalajele ce o despart de restul tarilor UE.

I.L.: Pana acum. Am avut saptamana trecuta conflictul legat de OPSPI. E un semn rau?

Nu as putea spune ca e un semn bun. O sa vedem... PD si-a modificat pozitia.

I.L.: UDMR a spus ca daca legea minoritatilor nu trece de parlament iese de la guvernare. Ce credeti ca se va intampla?

Daca ma iau dupa declaratiile publice, toata lumea este pentru. Dar legea nu avanseaza in parlament, ceea ce e bizar. Exista o discrepanta intre discursul public si ceea ce se intampla de fapt. In momentul in care s-a format actuala colalitie, am purtat o discutie in trei, cu Basescu si Marko Bela, si a existat un angajament pentru o lege a minoritatilor. Totul este sa existe si bunavointa.

Razboiul Intre Palate

„Nu am nicio relatie cu Patriciu, sa fie clar!”

R.I.: Basescu a spus ca nu a discutat cu dumneavoastra nimic in legatura cu nominalizarea lui Frunzaverde la Aparare si ca decizia este rezultatul negocierii dintre PNL si PD. A fost un troc? A fost un schimb pentru acceptarea lui Vosganian in functia de comisar?

Nu-mi pot permite sa spun ca am discutat cu presedintele lucruri pe care nu le-am discutat. In cazul comisarului, eu, ca premier, trebuie sa fac nominalizarea. I-am spus presedintelui optiunea mea. La Aparare, postul era intr-o situatie complicata, ministrul era suspendat. In cazul in care ar fi demisionat, ar fi putut veni alt ministru.

Am discutat cu presedintele si mi-am dat seama ca un conflict cu un alt ministru liberal la Aparare nu este exclus. Am preferat sa sting potentialele conflicte. Presedintele, prin modul in care vede exercitarea atributiilor prezidentiale, are posibilitati de a-l scurtcircuita pe ministrul apararii in legatura cu anumite chestiuni.

I.L.: Liberalii au fost nemultumiti de decizia dumneavoastra. Au interpretat-o ca o cedare?

Erau unele persoane frustrate. Nu cred ca trebuie sa presam pe anumite lucruri pe care le intuim. Fiecare partid are tentatia sa priveasca strict numai interesul si pozitia proprie, fara sa se uite la pozitia celorlalti. Cand esti intr-o coalitie, nu poti face abstractie. Atunci cand PNL desemneaza comisarul european, cei de la PD se simt frustrati. Cand PD desemneaza un ministru, ceilalti se simt frustrati...

I.L.: Ati fost in situatia de a-i multumi si pe Basescu, si PNL-ul?

Relatia o avem cu PD. Relatia cu presedintele nu este de a-l multumi pe presedinte. Eu am o obligatie de raportare cu colegii de coalitie.

R.I.: Se vede ca exista o tensiune cu presedintele.

Eu am incercat sa am o relatie buna cu presedintele, care sa nu afecteze mersul tarii. Am evitat constant crearea unui conflict si asa voi proceda in continuare.

I.L.: Traian Basescu a spus ca regreta ca v-a numit premier. De unde aceasta nemultumire? Relatia cu Patriciu ar fi unul dintre motive?

In Romania avem mituri si realitati. De multe ori, miturile ajung sa prevaleze... Aceasta relatie cu Patriciu, pe care nu o am. Ne cunoastem, suntem colegi de partid. Dar, din punct de vedere politic, nu avem niciun fel de relatie. Ziaristii incearca sa explice lucruri pe care nu le inteleg prin intermediul unei presupuse relatii cu Patriciu.

Nu am nicio relatie cu Patriciu, sa fie clar! Cred ca rolul presedintelui nu este de a critica ministrii sau guvernul.

Daca poate ajuta, e bine sa o faca. In rest, presedintele are alte atributii. E un rol complicat, pe care nu-l poti exercita decat dupa o lunga experienta politica. Prefer sa ma raportez la modul in care Comisia Europeana a monitorizat Romania. Este un observator critic, obiectiv si minutios. Daca Romania nu ar fi performat, atunci nu ar fi avut aprecierile care ne-au permis sa aderam la UE.

I.L.: Ati spus ca sustineti aderarea Moldovei la UE. Veti vorbi despre o reconfigurare a CEFTA, in care urmeaza sa intre Moldova. Rusia este atenta fata de un spatiu considerat vital.

Interviu integral in EvZ