Consiliul de ministri din Germania a adoptat, miercuri, asa cum era de prevazut, o serie de restrictii impotriva imigrantilor din Romania si Bulgaria pana in 2009, a anuntat ministerului german al Muncii, relateaza agentia AFP.

Prin aceasta decizie, Romania si Bulgaria, care vor adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, vor suporta acelasi tratament ca si celalte opt state din Europa Centrala si de Est care au aderat la UE in 2004.

Pentru cetatenii din cele opt state (Estonia, Letonia, Lituania, Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria), accesul pe piata muncii in Germania, a fost restrictionat pana la data de 31 decembrie 2008.

''Germania a facut mari progrese in ceea ce priveste piata muncii in acest an'', se preciza intr-un comunicat al ministerului Muncii, ''dar reducerea somajului ramane obiectivul guvernului si accesul fortei de munca provenite din Romania si Bulgaria trebuie sa fie prin urmare controlat''.

In 2004, Germania a adoptat, dupa exemplul altor state europene precum Austria, restrictii menite sa protejeze piata muncii fata de un aflux de imigranti. Doua dintre tarile care au aderat in 2004, Polonia si Republica Ceha, au granite comune cu Germania. Regimul de restrictii a fost prelungit o data anul acesta, pana la inceputul lui 2009.

Acesta ar mai putea fi prelungit inca o data, pana in 2011, pentru toate sau numai cateva dintre statele respective.

Federatia germana din constructii si-a exprimat satisfactia in legatura cu decizia Guvernului de la Berlin. ''In pofida conjuncturii favorabile pentru BTP si a unui an 2006 bun, sectorul german al constructiilor nu este in masura in continuare sa faca fata unui aflux masiv de muncitori straini'', a declarat Frank Dupre, presedintele federatiei.