Noul secretar american al Apararii, Robert Gates, a ajuns miercuri la Bagdad, pentru a evalua situatia din Irak si pentru a pune la punct o noua strategie de razboi in Irak. El face aceasta vizita neanuntata la doua zile dupa ce a fost investit in functia de ministru al Apararii, relateaza BBC News.

Vizita lui Robert Gates in Irak survine in urma raportului Pentagonului privind intensificarea violentelor din aceasta tara si cresterea numarului de victime in randurile militarilor americani.

Gates, in varsta de 63 de ani, a declarat, luni, ca esecul din Irak "ar fi un dezastru care ar urmari natiunea americana, ar submina credibilitatea si ar periclita vietile americanilor in urmatoarele decenii".

"Toti dorim sa gasim o modalitate de a aduce acasa fii si fiicele Americii. Dar cum presedintele a vorbit clar, nu ne putem permite sa esuam in Orientul Mijlociu", a spus Gates.

Singurul motiv pentru care merg acolo, le-a spus ministrul Robert Gates jurnalistilor care l-au insotit in calatorie, este pentru a-i asculta pe comandantii militari, pentru a le vorbi irakienilor si a vedea ce e de inteles din ce se intampla acolo.

Analistii considera ca noul ministru american al Apararii face aceasta calatorie si pentru a sublinia interesul administratiei Bush de a iesi cu fruntea sus dintr-un conflict care a durat mult si haotic.

Imediat dupa sosirea lui Robert Gates la Bagdad, armata americana din Irak a anuntat ca un important lider Al Qaeda a fost arestat in Mosul pe 14 decembrie si ca responsabilitatile legate de securitate regiunii Najaf, din nordul tarii, au ajuns, de miercuri, in mainile armatei irakiene.

Presedintele Bush a declarat intr-un interviu publicat in editia de miercuri a cotidianului Washington Post ca este gata sa mareasca efectivele trupelor din Irak, recunoscand ca e de acord cu plangerile formulate de mai multi generali din fruntea ierarhiei militare, care au spus ca trupele s-au imputinat din pricina globalizarii campaniei antiteroriste.

"Inclin sa cred ca ar trebui sa sporim efectivele, in fortele terestre si corpul puscasilor marini", a spus el.

Bush a adaugat ca l-a instruit pe Robert Gates sa analizeze chestiunea si sa vina cu recomandari asupra modalitatilor de procedare. El a mai spus ca nu a decis inca noua politica pentru Irak.

Administratia de la Casa Alba este supusa unor presiuni tot mai mari sa ia o decizie in privinta acestui razboi care a costat viata a aproape 3.000 de militari si a produs o gaura in buget de peste 300 de miliarde de dolari.

In Irak sunt circa 140 de mii de soldati si mai mult de 30 de mii sunt implicati in actiuni de lupta.