„Rompetrol Well Services a fost si este o actiune cu rezultate financiare bune. Asa ca era de asteptat ca in acest an sa aiba un randament bun, mai ales ca a fost mai putin afectata de scandalul Patriciu, cu toate ca apartine tot de grupul Rompetrol. Este o actiune mai putin lichida, dar daca o persoana ar fi investit in jur de 10.000 de euro, ar fi putut intra si iesi usor din actionariat.

Daca ar fi investit o suma de ordinul sutelor de mii, lucrurile s-ar fi schimbat“, ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta KTD Invest.

PER inca mic

La inceputul anului 2006 o actiune Rompetrol Well Services (simbol bursier PTR) era cotata la 0,2150 lei/actiune, iar la finalul anului pretul era de 0,7300 lei/actiune. Deci un randament anual de 239,5%, care nu poate fi decit multumitor pentru un investitor. Chiar si cu aceasta crestere, PTR are in prezent un indicele PER de 9, ceea ce inseamna ca actiunea este inca subevaluata de piata.

Asta in conditiile in care pe piata de capital cu greu gasesti o actiune cu un PER (perioada de timp in care ne recuperam banii investiti) mai mic de 13. Din pacate, exista si riscuri: scandalul Patriciu, care se poate resimti in cele din urma in pret si nu in ultimul rind politica de dividende a companiei, care in 2005 nu a fost pe placul investitorilor.

Nu putem trece cu vederea faptul ca in 2006 au mai fost doua actiuni cu randamente mai mari decit PTR. Este vorba despre Mechel Tirgoviste cu o crestere de 721,43% si TMK Artrom cu un randament de 242,49%. Insa aceste doua actiuni au avut o lichiditate mai mica decit PTR, incit la o investitie de 10.000 de euro putea deveni o problema iesirea din actionariat.

Randamente mai mici la SIF-uri

Daca investitorii mici pot miza la bursa si pe actiuni mai putin lichide, investitorii mari au avut in acest an la dispozitie investitia in actiunile SIF-urilor, dar care, spre deosebire de ultimii doi ani, au dezamagit.

Cel mai bun randament l-a avut SIF Moldova de 45,33%, urmata de SIF Transilvania cu o crestere de 41,90%, SIF Oltenia cu 37,35%, SIF Banat-Crisana cu 33,06% si SIF Muntenia cu doar 7,60%. Insa in 2005 cresterea pe SIF-uri a fost de peste 175%.

Integral in Cotidianul