Doi ani fara taieri de panglica la autostrada. Doi ani in care vocile constructorilor au clamat in desert scenariul negru al lipsei fortei de munca. Si cu toate acestea, piata constructiilor din Romania creste ca printul din poveste.

Un studiu al companiei de consultanta Deloitte arata ca, pana in 2010, piata autohtona de profil va ajunge la 10 miliarde de euro, iar numarul de angajati se va situa intre 450.000 si 500.000. Specialistii isi iau insa o marja de siguranta.

Toate aceste cifre vor deveni realitate numai daca Romania anului 2010 va avea, asa cum promit autoritatile, 1.000 de kilometri de autostrada, dar si 500.000 de metri patrati de spatii comerciale. In prezent, piata constructiilor din Romania are o crestere anuala de peste 9% si era estimata la finele anului trecut la aproximativ 7,5 miliarde de euro.

Din aceasta suma, numai 62% reprezinta investitii in constructii ridicate recent, iar restul banilor merg catre mentenanta si reparatii.

Vinci, de 100 de ori mai profitabila decat liderul roman

Compania franceza de constructii Vinci a inregistrat la finele anului trecut un profit net de 871 milioane de euro, in timp ce, in dreptul rubricii profit al liderului pietei din Romania, Hidroconstructia SA, era trecuta suma de 8,5 milioane de euro.

Disproportia este evidenta si ramane de vazut daca firmele romanesti vor gasi solutii de a castiga licitatii in fata unor astfel de colosi.

Mai ales in conditiile in care pe piata autohtona au aparut deja preluari ale unor firme de profil de catre investitori straini. In 2005, Stabag Austria a cumparat TPA Bucuresti, iar Colas Franta a achizitionat un important pachet de actiuni de la SCCF Iasi. Preturile pentru care s-au realizat aceste tranzactii raman insa confidentiale.

Este de notat insa faptul ca investitorii nu s-au aratat la fel de interesati de companiile de constructii ale vecinilor bulgari. Cu toate acestea, in Bulgaria s-au inregistrat investitii greenfield-record, in domeniu, de aproximativ 200 milioane de euro.

Integral in Adevarul