Vin Sarbatorile si ma hotarasc, cu eforturi financiare pe masura sa imi chem parintii in vizita in micul apartament in are locuiesc cu sotul meu in Bruxelles. Pentru siguranta si ca sa fim acoperiti din punct de vedere legal, indeplinesc toate procedurile cerute. Chemare legalizata la Ministerul de Externe, asigurare medicala pe perioada sederii in valoare de 50.000 de euro, totul ca la carte.

Am sentimentul lucrului bina facut si ma simt in siguranta. Parintii mei ajung cu bine in Belgia si petrecem un Craciun fericit in familie. Insa, nenorocire : a doua zi de Craciun, iesim la plimbare si mama se impiedica si cade, fracturandu-si mana. De urgenta la spital, este controlata, i se fac analize si radiografii in urgenta. Concluzia medicului este fara echivoc : trebuie operata.

La admiterea in spital insa ni se spune ca trebuie sa platim toate costurile de spitalizare, de operatie, de anestezie in avans. O suma pe care nu ne-o putem permite. Drept care ne intoarcem spre casa de asigurari la care platim cotizatii trimestriale usturatoare. Ne gandim ca, din moment ce avem toate actele legale, casa de asigurari va plati costurile interventiei de urgenta.

Eroare ! Casa de asigurari ne da o veste urata. Romania nu a raspuns la invitatia de colaborare cu sistemul de asigurari medicale European. Drept care, nu putem fi rambursati.

La Consulat nu raspunde nimeni (desi sunam o ora incontinuu in timpul programului de lucru). Ambasada se spala pe maini repede: „ Nu va putem ajuta. Mergeti si va certati cu asigurarea din Romania”.

Asigurarea din Romania, cea oligatorie de calatorie, ne raspunde fara chef ca trebuie intai analizat dosarul si ca daca se va constata necesitatea unei rambursari, vom fi anuntati - dar asta doar dupa completarea dosarului: analize, documente de spitalizare, concluzii, circumstantele accidentului, etc.

Deci dupa ce noi vom fi platit toate acele mii de euro necesare desfasurarii in bune conditii a tratamentului de care mama are nevoie urgenta pentru a-si mai putea folosi vreodata mana.

Nu ni se ofera din nicio parte niciun sprijin si suntem lasati sa ne descurcam cum stim. Si asta in conditiile in care parintii mei sunt platitori de taxe, impozite si asigurari in Romania, iar noi, eu si sotul meu, suntem platitori de impozite, taxe, cotizatii, asigurari in Belgia.

Bine ati venit in UE dragi Romani. Dar incercati sa nu va imbolnaviti sau sa aveti accidente in afara tarii daca nu aveti destui bani. Romania a avut grija sa ne lase fara acorduri de cooperare europeana in domeniul sanatatii!

Ingrid Laura, Bruxelles