Presedintele Traian Basescu a vizitat vineri depozitul CNSAS de la Popesti Leordeni pentru a verifica situatia predarii dosarelor de catre serviciile de informatii. Seful statului a precizat ca a efectuat aceasta vizita sa se asigure ca arhivele fostei Securitati vor fi predate si sa-si indeplineasca promisiunea facuta de Craciun in acest sens.

Chiar daca nu toate dosarele au fost transferate, seful statului nu crede ca se poate vorbi despre o promisiune neonorata. Presedintele anuntase in ziua de Craciun ca va verifica transferul dosarelor Securitatii de la serviciile secrete.

Traian Basescu a fost intampinat de presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, si de Mircea Dinescu. „Nu pot garanta ca nu s-au sustras dosare, dar pot garanta ca nu am dat dispozitie sa dispara" a declarat Basescu la Popesti-Leordeni.

In acest moment, SRI mai are inca in arhiva proprie in jur de 75.000 de dosare, care, potrivit institutiei, „nu fac obiectul legii deconspirarii Securitatii. Acestea pot fi analizate in comisii mixte, dupa 1 ianuarie 2007.

"Aproape doua milioane de dosare trebuia luate in comisia mixta si analizate, ceea ce facea imposibila derularea procesului, si atunci solicitarea de autoevaluare catre serviciile secrete a permis o predare masiva”, a explicat presedintele.

Traian Basescu spera ca, in cateva luni, si acestea vor fi predate.

„Important este ca am terminat partea grosiera inainte de integrarea in UE. Procesul nu vizeaza impartirea societatii in doua, ci face unele clarificari si indeparteaza spectrul fostelor institutii ale sistemului totalitar. Am dorit indepartatea ideii ca serviciile actuale mentin sistemul fostei Securitati”, a mai declarat Basescu.

Constantin Ticu Dumitrescu a tinut sa precizeze ca "ce a fost important a disparut, iar la CNSAS au ajuns doar dosarele plevustii".

SIE, SRI si MApN au anuntat, joi, ca au finalizat predarea arhivelor catre CNSAS. SRI a finalizat, la data de 27 decembrie, predarea documentelor fostei Securitati catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), insa 75.000 de dosare referitoare la contraspionaj si terorism au ramas in arhiva Serviciului, putand fi accesate de CNSAS prin Comisia Mixta.