Liberalii vor sa lege "prietenii" pe internet

"Iti multumim pentru ca ai vizitat situl PNL.ro si te felicitam pentru ca ai gasit timp sa te inregistrezi. Fie ca acesta sa fie inceputul unei frumoase si durabile prietenii!". Astfel ii intampina liberalii pe utilizatorii paginii lor de internet, odata intrati in baza de date a PNL.

Liberalii au gasit ca pagina de internet este numai buna ca sa-si puna intr-o lumina favorabila principiile si valorile dupa care se ghideaza formatiunea.

Constantin Balaceanu Stolnici a scris o istorie a formarii PNL, liderul Calin Popescu Tariceanu si-a publicat discursul de investitura in functia de premier, iar parlamentarii liberali au postat pe site protocolul semnat cu colegii democrati din Alianta DA.

La capitolul "elemente interactive", pagina de internet a PNL promite mult, ofera dezamagiri. Pe prima pagina a site-ului te intampina un anunt animat al viitorului Congres Extraordinar al PNL. Detalii... inca nu. La fel, intr-o arhiva ticsita cu toate declaratiile publice ale liberalilor, ai parte si de reactiile cititorilor.

Votezi cu pana la cinci stelute calitatea unei astfel de declaratii politice, apoi poti sa iti dai si cu parerea despre coerenta ideilor formulate in ea.

De exemplu, la 17 ianuarie 2006, biroul de presa al PNL s-a luat public de gruparea Stoica-Stolojan: "Raportarile triumfaliste despre depasirile de plan in campania de recoltare a semnaturilor de iarna, ura fata de PNL si acuzatiile nesustinute cu argumente caracterizeaza actiunile din ultimile zile ale gruparii Stoica-Stolojan", se arata intr-o declaratie politica a PNL, comentata acid de unii

dintre utilizatorii site-ului si completata de altii. Totul prin intermediul unei "agora" virtuale prin care PNL crede ca poate "facilita comunicarea dintre conducerea PNL, membrii si simpatizantii acestuia, in vederea informarii, dezbaterii si promovarii aspectelor teoretice si practice ale liberalismului in Romania".

TNL, mai mult obosit decat dinamic

Dupa exemplul seniorilor din PNL, junii din partid si-au facut separat, o pagina de internet pentru organizatia de tineret a formatiunii - "TNL, prietenii tai".

Tinerii liberali se descriu ca "noul val de oameni politici, o generatie nascuta libera care se implica in prezent si construieste mereu pentru viitor", printr-o declaratie postata langa traditionala poza "tip buletin" a presedintelui TNL, Cristian Adomnitei.

Junii din PNL au tot incercat sa-si creeze un site tineresc, cel putin la nivel superficial: au presarat indemnuri dinamice - "devino membru" - dar totul se opreste aici, pentru ca mai departe, pagina cu detalii este "in constructie".

Politica femeilor din PNL

Cum se prezinta femeile din PNL pe pagina de internet? Mandre. Organizatia de femei liberale da exemple ale reprezentantelor sexului frumos care au ajuns "sus" in politica romaneasca.

"Prin noi insine!" - suna sloganul organizatiei condusa de senatorul Norica Nicolai, iar pagina de internet a femeilor liberale contine si un album foto ce o infatiseaza pe aceasta drept amfitrioana a ceremoniilor organizatiei.

PSD s-a blocat in dezvoltare

Site-ul PSD "este in curs de dezvoltare", esti anuntat daca accesezi www.psd.ro. O banda care curge pe frontispiciu spune "va rugam sa ne scuzati pentru lipsa informatiilor din anumite sectiuni. Va multumim pentru intelegere." "Lipsa informatiilor din anumite sectiuni" se traduce in felul urmator. Sectiunea "inscrie-te in PSD" nu functioneaza (cea pentru voluntari, in schimb, da).

La Magazinul Virtual - "nu sunt produse". Bancuri, zero. Jocuri, zero. Pe fereastra "In judetul tau" reprezentata de harta Romaniei rosie, dai click in disperare si nu se intampla nimic. Blogul lui Mircea Geoana te trimite inapoi pe prima pagina.

Culmea este calendarul! Site-ul PSD, copiat ca si conceptie dupa cel al socialistilor europeni (care functioneaza perfect!) iti prezinta un calendar pe 2007 si cica, ar trebui ca daca alegi o data sa ti se afiseze activitatea PSD in ziua respectiva. Pagini albe. "De ce sunt pesedist" zero articole, in schimb o polologhie oficiala lamentabila.

"Dialoguri social-democrate" contine un singur material, "Satul romanesc, sat european" pe 32 de pagini. Poti sa-i trimiti un mail lui Geoana sub amenintarea ca poti fi publicat. Pagina de forum in schimb nu functioneaza. Practic, site-ul PSD nu are decat prima pagina, relatarea congresului din 10 decembrie, echipa de conducere si brosura "Romania Sociala".

Intelegem faptul ca site-ul este "in curs de dezvoltare"(!). Acceptam si scuzele. O parere insignifianta, imposibil de exprimat pe site este ca un gest de decenta, nu numai fata de presa, dar in primul rand fata de proprii activisti si fata de electorat ar fi fost ca principalul partid de opozitie, sa-si "dezvolte" site-ul la sfarsitul lunii decembrie.

Romaniai Magyar Demokrata Szovetseg

Pagina de internet a singurei organizatii maghiare parlamentare, UDMR, www.rmdsz.ro ofera utilizatorilor informatii diferite in functie de limba in care este accesat site-ul. Comparativ cu informatiile in maghiara, versiunea in limba romana este "mai subtire", iar cea in engleza nu ofera decat informatiile de baza.

Desi "publicul nostru tinta este maghiar, motiv pentru care continutul e mai bogat in limba maghiara", potrivit informaticianului care se ocupa de realizarea, schimbarea si actualizarea site-ului UDMR, Istvan Bartunek, Uniunea uita ca cetatenii romani ar putea fi interesati de exemplu, de modul in care Fundatia Communitas din care fac parte membrii UDMR gestioneaza fondurile primite de la

bugetul de stat, adica din bani publici. Fundatia Communitas finanteaza cu banii primiti din partea Guvernului Romaniei, diferite proiecte depuse de organizatiile neguvernamentale ale maghiarilor. Pana in anul 2004, aceasta a fost condusa nemijlocit de presedintele UDMR, Marko Bela.

Intrebat de ce datele referitoare la fundatia Communitas nu sunt traduse in limba romana, responsabilul cu intretinerea site-ului UDMR a spus ca oricum Curtea de Conturi controleaza anual fundatia asa ca "nu prea este loc de mismasuri".

"In versiunea maghiara avem o serie de brosuri, de carti editate de noi, cu intrebari adresate publicului nostru tinta - maghiarii", a mai spus Istvan Bartunek. In varianta maghiara mai exista doua portaluri cu stiri europene si maghiare, precum si o trimitere la unele date despre invatamantul maghiar, acestea fiind indisponibile in limba romana.

Acesta a precizat ca UDMR nu apeleaza la serviciile unor firme specializate, site-ul organizatiei fiind realizat de oameni de-ai casei. "Avem informaticienii nostrii, nu apelam la serviciile altora.

Asta pentru ca la noi nu este vorba de aspect, ci de functionalitate, asta urmarim in primul rand", a precizat Istvan care a adaugat ca UDMR are o lista de 1500 de abonati particulari iar numarul vizitatorilor lunari este undeva intre 7.500 si 11.000, in functie de evenimente si de sezon.

Cele mai putine informatii referitoare la activitatea UDMR sunt cele in limba engleza. Versiunea in limba britanica a site-ului maghiar nu este actualizata, ultima stire fiind de la inceputul lunii noiembrie 2006. "Acolo (versiunea in limba engleza a site-ului UDMR, n.r) stam foarte slab, trebuie sa gasim un traducator", a promis Istvan Bartunek.

Acesta a adaugat ca UDMR nu este interesata de modificarea site-ului. Desi se va umbla la viteza de incarcare a stirilor, "esential, structural, nu se va schimba nimic in viitorul apropiat".

Site-ul PD, in reconstructie

Democratilor nu le merge deocamdata site-ul. Motivul? Este in reconstructie pentru ca site-ul era adeseori atacat de hackeri si nici firma care se ocupa de administrarea lui nu a oferit servicii de calitate.

Site-ul este administrat de ofiterii de presa ai partidului. Biroul de presa este cel care posteaza pe site diferite informatii si comunicate legate de deciziile care au fost adoptate la nivel central in cadrul Biroului Permanent National.

Totodata, fiecare organizatie de judet are propriul site pe care poate posta informatii sau poze. Se pare ca organizatiile PD din vestul tarii sunt cele mai active, pentru ca democratii ardeleni si banateni posteaza cele mai multe informatii despre activitatea din cadrul organizatiilor.

Daca ne-am fi asteptat ca pe site sa intre si politicienii pentru a discuta cu alegatorii, ei bine acest lucru nu se intampla. Nu exista forumuri unde alegatorii sa poata discuta online cu democratii despre diferite subiecte. Totul a fost lasat pe umerii Biroului de Presa.

Integral in Curentul