Prezenta ministrilor in comisiile de privatizare este un nou motiv de contre intre seful statului, Traian Basescu, si premierul Calin Popescu Tariceanu. Presedintele nu a ratat ocazia sa-i critice, joi, la sedinta CSM, pe membrii Guvernului care fac parte din comisiile de privatizari. In replica, Tariceanu, aflat in vizita in Teleorman, a considerat ca acuzatiile sunt populiste si nefondate.

Schimbul de replici dintre cei doi apare in contextul in care mai multi ministri au castigat sume substantiale din activitatile prestate in comisiile de privatizari.

Ministrii se inghesuie la privatizarea Daewoo

Potrivit unei hotarari de Guvern, procesul de privatizare a Daewoo Automobile Romania va fi coordonat de o comisie guvernamentala speciala condusa de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Alaturi de Vladescu vor participa in calitate de membri ai comisiei si ministrul Economiei - Varujan Vosganian, ministrul Transporturilor - Radu Berceanu, ministrul Muncii - Gheorghe Barbu, presedintele AVAS - Teodor Atanasiu, consilierul de stat din cancelaria premierului - Razvan Orasanu si vicepresedintele AVAS - Laszlo Gyerko.

Basescu si Tariceanu scot sabiile din nou

Presedintele a facut o comparatie intre membrii CSM si cei ai Guvernului. Potrivit lui Basescu, membrii CSM au renuntat la instante si judecatorii ca sa se dedice activitatii Consiliului, in timp ce ministrii cabinetului Tariceanu se ocupa de privatizari.

"Guvernul are ministri, dar se ocupa de privatizare. Executivul ar trebui sa fie primul care sa dea exemplu, pentru ca membrii membrii CSM au dat dovada ca sunt membri CSM", a declarat Basescu.

In replica, premierul a explicat ca in comisiile de privatizare trebuie sa lucreze "persoane responsabile si cu puterea de decizie".

"In ceea ce priveste abordarea indemnizatiilor acordate - este caracterizata de o tendinta populista. Nu poti plati un om cu responsabilitati la o privatizare de dimensiuni cu sume derizorii. Mai bine nu-l mai platesti deloc.(...)

La Daewoo, unde exista o anumita constrangere de timp, am nevoie de oameni care sa poata rezolva operativ probleme, altfel nu vom incheia privatizarea nici in 7 ani", a declarat premierul.

Comisiile de privatizari - venituri suplimentare pentru ministri

Conform declaratiilor de avere publicate la inceputul acetui an, mai multi membri ai Executivului au obtinut venituri importante in anul 2006 pentru ca au facut parte din comisii de privatizare.

Presedintele Camerei Deputatilor - Bogdan Olteanu, ministrul Muncii - Gheorghe Barbu, cel al Finantelor - Sebastian Vladescu, si seful ANAF - Sebastian Bodu au castigat impreuna 6 miliarde de lei vechi in 2006 prin participarea la privatizarea BCR si CEC.

Bogdan Olteanu a obtinut - ca membru al Comisiilor de privatizare a BCR si a CEC - venituri de 139.372 lei, suma de circa doua ori si jumatate mai mare decat veniturile cumulate obtinute de pe urma calitatii de demnitar, care au fost de 53.821 lei.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a incasat si el anul trecut de la comisiile de privatizare 177.555 lei (aproximativ 51.000 euro). Conform declaratiei de avere, Vladescu a obtinut 109.045 lei din activitatea in comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane si 68.505 lei de la comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni.

Si ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, a incasat anul trecut o indemnizatie substantiala de la AVAS, in valoare de 112.610 lei.