Muncitor in Irlanda - doar pe baza de permis

de C.N.A.     HotNews.ro
Marţi, 16 ianuarie 2007, 0:00


Cetatenii romani care vor sa muncesca in Irlanda au nevoie, in continuare, de permis de munca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Departamentul pentru Munca in Strainatate aduce precizari importante pentru cei interesati sa lucreze in Irlanda.

Astfel, cetatenii din Romania si Bulgaria au prioritate la angajare in fata cetatenilor din afara Spatiului Economic European (SEE), dar prioritari raman solicitantii din SEE.

De asemenea, cetatenii romani care au muncit in Irlanda inainte de 31 decembrie 2006, in baza unui permis de munca valabil, pentru o perioada continua de 12 sau mai multe luni, nu mai au nevoie de permis de munca.

De asemenea, nu au nevoie de permis de munca nici cetatenii romani care au fost deja scutiti anterior de aceasta obligatie, in virtutea statutului lor existent de rezidenta in Irlanda.

Situatii specifice

1. Sotia si dependentii unui rezident in Irlanda, care a lucrat, cel putin doisprezece luni, pe baza unui permis de munca

Daca persoana respectiva a muncit, pe baza unui permis de munca, inainte de 31 decembrie 2006, cel putin 12 luni in Irlanda, sotia si dependentii nu mai au nevoie de permis de munca.

Cu toate acestea, daca sotia si dependentii au intrat in Irlanda dupa 1 ianuarie 2007, permisul de munca este obligatoriu, desi nu mai este necesar testul pietei muncii (anuntul la ziar si la FAS - Autoritatea Nationala irlandeza pentru Pregatirea si Angajarea Fortei de Munca).

Atentie! Aceste drepturi nu se aplica cetatenilor romani care au fost in Irlanda cu viza de studii si au avut dreptul la 20 de ore de munca saptamanal. Acestia vor putea studia in continuare si munci cu jumatate de norma, dar nu vor putea munci cu norma intreaga, decat daca obtin contract de munca legal.

2. Rezidentii in Irlanda, care muncesc de mai putin de 12 luni pe baza unui permis de munca.

Acestia vor avea nevoie de permis de munca pana la completarea perioadei de 12 luni, dupa care vor putea lucra liber (fara permis).

3. Sotia si dependentii unui rezident in Irlanda, care a lucrat mai putin de doisprezece luni, pe baza unui permis de munca.

Acestia vor avea nevoie de permis de munca pentru o perioada continua de 12 luni.

4. Posesorii de numere PPS (Personal Public Service)

Pentru a lucra in Irlanda, este nevoie de obtinerea unui numar PPS - echivalentul unei inregistrari in retea de asistenta sociala nationala - care se elibereaza de Biroul local de Asistenta Sociala.

Toti cetatenii romani care au eliberate PPS, dar nu au drept de munca legal (contract de munca), nu vor putea munci legal in Irlanda doar pe baza PPS-ului, care nu este un substitut pentru permisul de munca (ci numarul de asigurari sociale in baza caruia se platesc impozitele sau se primesc beneficiile legale).

Noua Lege privind permisele de munca (The Employment Permits Act 2006) a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007. Lansarea oficiala a legislatiei privind Pemisele de munca va avea loc la 24 ianuarie 2007.

Documentul ce va fi lansat va contine date suplimentare privind modalizatile de implementare a legislatiei si de obtinere a permiselor de munca, pe care le vom aduce la cunostinta opiniei publice cat mai repede posibil.















179 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    asdsdadas (Marţi, 16 ianuarie 2007, 22:12)

    dassdasad [anonim]

    dasdasdasdsadsa sad dsadsa dsadsa sdad sasda dsadsadas dassadsda asdsda sadsadsda asd asd asd saddsaasd
  • 0 (0 voturi)    
    permis de munca (Joi, 18 ianuarie 2007, 23:20)

    ion alina [anonim]

    ma numesc ion alina,sunt studenta in anul 1 la facultate-administratie si afaceri-universitate bucuresti si as dori sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pt a obtine un permis de muca in irlanda in perioada iulie-octombrie 2007

    va multumesc,
  • 0 (0 voturi)    
    Studii in Irlanda (Marţi, 23 ianuarie 2007, 20:33)

    cristina [anonim]

    Ma numesc Cristina,sunt studenta in Republica MOldova si vreau sa ma casatoresc cu un basarabean care are cetatenie romana si care munceste in Irlanda,as vrea sa stiu daca dupa casatorie voi putea pleca la el,in ce mod si daca va fi posibil sa.mi fac studiile acolo.Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
    rezidenta in irlanda (Marţi, 6 februarie 2007, 15:47)

    claudia [anonim]

    tatal meu lucreaza in irlanda de 6 ani.Va rog sa-mi spuneti ce acte trebuiesc intocmite pentru obtinerea rezidentei in irlanda si unde trebuie sa se adreseze.
  • 0 (0 voturi)    
    permis de munca (Marţi, 20 februarie 2007, 11:05)

    horga liliana [anonim]

    ma numesc liliana si as dori sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru obtinerea permisului de munca in irlanda daca angajatorul i-mi trimite contractul de munca?cui trebuie sa ma adreses?de ce acte am nevoie?

    va multumesc,

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă