Pretul apartamentelor de lux din Bucuresti este in continuare la unul din cele mai mici niveluri comparativ cu restul oraselor europene.

Astfel, pretul mediu al unui metru patrat construit in Bucuresti este de aproape 2400 de euro, pe locul intai in acest clasament aflandu-se Monaco, unde pretul unui metru patrat depaseste 24 de mii de euro, se arata intr-un studiu publicat de GlobalPropertyGuide.

Cu toate acestea, incepem sa le dam clasa ungurilor si polonezilor, unde preturile sunt mult mai mici.

Pe locul doi in acest clasament se afla zona centrala a Londrei, unde pretul pe un metru patrat construit e de aproape 10 mii de lire sterline - aproximativ 15 mii de euro.

Pe pozitiile imediat urmatoare se afla Amsterdam si Paris. In aceste doua orase, un apartament de 120 de metri patrati are un pret mediu de achizitie de opt sute de mii de euro.

Capitala Rusiei, Moscova, este al saselea cel mai scump oras al Europei, dar studiul avertizeaza ca in ciuda profiturilor bune obtinute prin inchiriere, tranzactiile se fac numai cu banii cash, iar autoritatile pot adopta legi ostile investitorilor.

Tarile baltice au reprezentat o piata foarte buna pentru investitiile straine, insa boom-ul inregistrat de acest sector a facut ca acum preturile sa fie foarte ridicate, capitala Lituaniei fiind mai costisitoare decat Copenhaga sau Stockholm.

Paradoxal, preturile din Berlin sunt considerate a fi foarte atragatoare pentru investitori, pretul unui metru patrat construit fiind de aproximativ trei mii de euro, totusi mult superioare capitalei Slovaciei, Bratislava - 1300 de euro, Varsovia cu 1175 de euro sau Skopje cu 1125 de euro.

Chisinaul are cele mai mici preturi la apartamentele de lux, cu doar 900 de euro pe metrul patrat.

Randamentele din inchiriere sunt in cadere

Randamentele obtinute din inchirierea apartamentelor de lux variaza foarte mult, in capitala Moldovei fiind de 14% anual, in timp ce la polul opus se afla Monaco, cu doar 2.43%.

Trendul identificat de Global Proprety Guide este unul care evolueaza in sens negativ, aceste fiind cele mai slabe profituri obtinute din inchiriere in ultimii 20 de ani, pretul chiriilor neputand tine pasul cu majorarile constante ale preturilor.

Intr-o anumita masura, profiturile din inchiriere sunt direct proportionale cu riscurile pietei respective, se mai arata in raport.

Astfel, cea mai profitabila parte a Europei ramane estul, unde randamentele depasesc 10% anual- Chisinau 14%, Varsovia cu 13%, Sofia si Bratislava 10%, insa coruptia si riscurile politice sunt cele mai mari probleme identificate in aceste tari.

Pe de alta parte, nu numai riscurile contribuie la aceste randamente excelente, ci si statul de economii de piata functionale, precum si o piata ipotecara insuficient dezvoltata.

Nivelul impozitelor contribuie si el, in vest taxele fiind net superioare zonei rasaritene.