Pentru ca au mers prea departe - si Basescu, si Tariceanu - au in egala masura de pierdut, cum sunt la fel de vinovati: unul pentru ca a scris biletelul (obicei balcanic), altul pentru ca l-a tainuit si nici macar nu l-a arhivat. Presedintele a tinut sub tacere si "parteneriatul cu oligarhia".

Udrea si Basescu au tacut pana acum, prioritatea fiind integrarea, dar presedintele ii cerea tot timpul lui Tariceanu sa plece. Nu se mai indoia nimeni ca relatia dintre cei doi este otravita, iar conflictul este dur. Grav este ca batalia si demascarile se duc pe spinarea justitiei.

Basescu se contrazice cand justifica tainuirea biletului: nu era "extrem de interesant", dar in acelasi timp nu l-a scos la vreme la iveala pentru ca s-ar fi periclitat procesul de integrare. N-a parut insa niciodata a apara imaginea lui Tariceanu.

Atunci, de ce abia acum a fost denuntat? Elena Udrea a tacut tot de grija integrarii? De ce n-a dezvaluit si intalnirea intre patru ochi dintre Basescu si "parteneriatul oligarh" Patriciu si ce s-a discutat atunci? Daca oligarhia a incercat un parteneriat in primele luni ale lui 2005, de ce presedintele s-a mai intalnit cu oligarhul in octombrie 2005? Daca atunci cand a primit "cardul de

birou" era afectata integrarea, cand s-a dezvaluit povestea telefonului catre procurorul general, de ce n-a fost scos si biletelul?

Cu stiinta lui Basescu ori fara indemnul sau, Elena Udrea i-a facut cel mai mare rau presedintelui. Bazinul electoral al lui Basescu se va dilua de la cine te asteptai mai putin: de la cel feminin.

Si asta, pentru ca femeile (care nu confunda rozul cu galbenul) nu accepta ca un om puternic, cum este Basescu, sa se afle in trena "uneia" care-si pune poalele-n cap si se tine de urzeli, fie ea si "membru marcant al PD" (sarind trepte si ajungand in timp record la varf). Galcevile iscate de umbra Udrea vor da nastere marilor antipatii asupra lui Basescu.

Puternicul Basescu, invins de propria trompeta, care-si mai recupereaza din cand in cand cate o bucata de memorie! E ceva fals in demersurile ei. Pacat ca procentele unui presedinte (in crestere chiar dupa doi ani) sa se naruiasca din cauza unei femei dornice de aparitii televizate unde se mai enerveaza, mai arunca cate o acuzatie mortala, isi aminteste brusc de biletele cartonate. Si face zarva.

Mai scoate o sabie din corset, mai scoate o scrisorica pusa "la pastrare", pentru ca "mai trebuie s-al'data" - cum ar zicea Nenea Iancu. Elena mananca agurida si lui Basescu i se vor strepezi dintii. Oricat ar fi romanii avizi de spalat rufele murdare in ochii tuturor, ce i-a facut Elena Udrea (incuscrita politic si cu Bejinariu) inseamna pierderi masive la capitolul imagine.

Lui Basescu i se va trage de la Udrea vopsita. Circul n-o sa placa la nesfarsit. Succesul de public al Elenei s-a terminat. Daca Cleopatra s-a sinucis dupa ce a pierdut razboaiele, Basescu trebuie s-o faca sa taca, s-o ascunda.

Efectul Udrea incerca demararea unei anchete penale, ceea ce ar fi dus la suspendarea premierului, dupa modelul Atanasiu. E suficient sa arunci pe cineva in pacla suspiciunii publice. Nu s-a intentionat a se merge pana la capat pentru ca amnezia Cotroceniului a durat 20 de luni.

Se punea, evident, intrebarea: de ce acum e trafic de influenta, iar acum doi ani nu? Elena Udrea a reprodus exact ce zice acum Basescu ca a inteles din biletel: "Traiane, cand ai timp... sa intervii la Parchetul General pentru problema domnului Patriciu".

Continutul exact - "Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?" - trebuie interpretat de justitie, daca s-a adus atingere separatiei puterilor in stat.

Pentru PNL si PD (care se mai aflau in preferintele electoratului) - datorita galcevilor, biletelelor, anecdotelor - nu mai exista cale de impacare. PSD astepta de mult un asemenea tambalau pentru a trece, pac, la Resboiul. Strategia Romaniei postaderare? Ruperea politicului de economie.