Daniel Chitoiu, vicepresedinte al ANAF, a fost desemnat printr-o decizie a premierului Tariceanu sa exercite temporar functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Chitoiu il va inlocui pe Sebastian Bodu, care a fost demis in urma cu patru zile de premierul Tariceanu din cauza criticilor la adresa Guvernului. Chitoiu este finul lui Dan Radu Rusanu.

Conform unui comunicat al Guvernului, Daniel Chitoiu va indeplini atributiile de presedinte al acestei institutii incepand cu data intrarii in vigoare a deciziei si pana la numirea in functie a noului presedinte.

Absolvent al Academiei de Stiinte Economice Bucuresti, Daniel Chitoiu este doctor in economie, specializarea Relatii financiar-valutare, si ocupa functia de vicepresedinte al ANAF - Departamentul de Colectare a Veniturilor Statului, din luna februarie 2005. Anterior (2001-2005), acesta a fost controlor financiar la Curtea de Conturi a Romaniei.

In perioada 1998 - 2001, Daniel Chitoiu a fost director general al Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Bucuresti in cadrul Ministerului Finantelor.

Finul lui Rusanu

Daniel Chitoiu este finul vice-presedintelui PNL Dan Radu Rusanu, considerat una dintre "eminentele cenusii" ale partidului. Rusanu a recunoscut legatura de rudenie cu Chitoiu intr-o emisiune de televiziune.

Pe langa aceasta "calitate", Chitoiu s-a facut remarcat si prin prezenta in diverse Consilii de Administratie ale unor societati de stat. Conform Romania Libera, in 2006 Chitoiu a fost membru in CA ale CEC, SN Radiocomunicatii SA, iar la CN Imprimeria Coresi a fost membru in Asociatia Generala a Actionarilor.

Urmeaza prietenul lui Bodu?

Avand in vedere ca PD a decis sa ramana la guvernare si sa nu paraseasca Alianta DA, postul de sef al ANAF a ramas, potrivit algoritmului, in ograda democratilor.

Surse din PD au declarat pentru HotNews.ro ca acestia se pregatesc sa-l nominalizeze pentru aceasta functie pe tanarul Viorel Comanita, care acupa acum functia de director al Directiei Supraveghere Produse Accize si Tranzite din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.

Viorel Comanita este sibian, fiu de procuror, cu studii juridice dintr-o generatie apropiata cu Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, si bun prieten cu Sebastian Bodu. Cei doi au fost colegi de facultate la Sibiu, Bodu fiind cel care l-a promovat in Bucuresti pe Viorel Comanita.

Un alt nume vehiculat in PD pentru acest post a fost cel al sefului de cabinet al lui Sebastian Bodu, Alexandru Grigore.