Initiativa parlamentului estonian de a demola o serie de monumente inchinate soldatilor rusi morti in cel de-al doilea razboi mondial ar putea atrage o serie de sanctinui economice impotriva acestei tari, a declarat presedintele Camerei Superioare a Parlamentului rus, citat de agentia Ria-Novosti.

Pe data de 10 ianuarie, parlamentul estonian a adoptat o lege care va permite exhumare si ingroparea intr-o alta locatie a soldatilor rusi care au murit in cel de-al doilea razboi mondial luptand impotriva nemtilor, pe teritoriul Estoniei. Cu toate acestea, rusii au fost si sunt in continuare considerati ca fiind invadatori.

Oficialii rusi au atras de mai multe ori atentia Uniunii Europene asupra incercarilor Estoniei, tara ce si-a proclamat independenta fata de Rusia in 1990, de a glorifica regimul nazist.

Politicienii rusi au criticat politicile discriminatorii adoptate de Estonia impotriva etnicilor rusi, stabiliti in aceasta tara dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Acestora li se refuza dreptul la cetatenie si la educatie in limba materna, situatia fiind criticata si de organizatia Amnesty International.