Filmul arestarii celor doi romani de catre soldatii americani a fost povestit, in exclusivitate pentru EVZ, de trei colegi care au lucrat cu Adrian Gancean si Nelu Ilie in Irak. Este acum sigur ca cei doi au fost prinsi de soldatii americani filmand neautorizat in baza Q-West, a US Navy, de langa Mosul.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu stia pana ieri despre acest caz: "Daca cei doi au facut activitati ilegale, vor raspunde in fata legii, daca nu - vom vedea. Ma documentez pana cand ajung acasa".

Nelu Ilie era cel care filma

Din marturiile si fotografiile colegilor celor doi romani retinuti reiese in mod clar ca arestarea s-a facut in baza Q-West din nordul Irakului, in apropiere de Mosul, si in niciun caz in Ar Ramadi (la vest de Bagdad) - asa cum preciza comunicatul Biroului de presa al Coalitiei transmis EVZ.

O alta inadvertenta din comunicatul Coalitiei, deconspirata de colegii celor doi, este data arestarii, care e 30 octombrie 2006, si nu 31 octombrie.

Unul dintre muncitorii romani care a lucrat in baza Q-West a relatat pentru EVZ, sub protectia anonimatului, filmul retinerii: "Nelu Ilie isi cumparase o camera de luat vederi JVC cu 300 de dolari de la un alt roman, care, la randul sau, a cumparat-o de la un militar american din Tikrit.

Doar americanii si lucratorii cu legitimatii ale Coalitiei aveau dreptul sa cumpere asemenea aparatura, iar Nelu si Gancean aveau doar niste legitimatii provizorii care nu le permiteau cumpararea unei camere de filmat. Ilie Nelu este cel care filma si se afla in masina cu Gancean care conducea masina Al-Morrell Development spre groapa de gunoi unde trebuiau sa arunce niste resturi.

Atunci i-au oprit niste soldati, i-au intrebat daca au camera de filmat si eu au spus ca nu. Cand le-au gasit camera, i-au si arestat", povesteste colegul celor doi care lucrau in fabrica de apa plata a subcontractorului US Army pentru 1.000 de dolari fiecare.

De-aici inainte nu s-a mai stiut decat ca muncitorii au fost dusi de americani in Mosul, iar de-aici, in detentie la Bagdad. "Niste soldati au venit la mine si m-au intrebat unde este cladirea 11. De fapt intrebau de camera 11, cea a lui Nelu Ilie.

Au intrat, au facut perchezitie si au cautat alimentatorul de la camera video", mai adauga unul dintre muncitorii care au asistat la perchezitie ca martor.

PROBE

Le-au fost confiscate filme socante si fotografii interzise

Din declaratiile camarazilor, Nelu Ilie ar fi inregistrat imaginile pentru el, dar mai exista varianta ca acesta sa fi facut mici filme pentru o televiziune din Romania cu care se intelesese inainte.

De altfel, mai multi muncitori aveau pe laptopuri si CD-uri diverse fotografii "interzise", cu explozii si irakieni ucisi, pe care le-au luat de la soldatii americani.

O mica parte dintre acestea se afla deja publicate pe www.evz.ro, iar un film socant, care circula printre americani pentru a le inocula ura fata de "dusmani" si care a fost copiat de muncitorii romani, se afla in posesia EVZ, care va decide in urmatoarele zile daca il va face public.

In plus, printre imaginile filmate de Nelu Ilie se mai afla - conform acelorasi surse - si un film in care soldatii americani ii tratau fara pic de respect pe muncitorii subcontractorului Al-Morrell, majoritatea romani. "Ne puneau sa stam intr-un picior inainte sa intram la masa ca sa-si bata joc de noi. Nelu filmase o data aceasta scena."

Integral in Evenimentul Zilei