Nu putem guverna cu PSD-ul pentru ca nu avem aceleasi idei. Noi, la fel ca si PD-ul, sustinem cota unica, PSD-ul nu,” a declarat Bogdan Olteanu, presedintele liberal al Camerei Deputatilor la emisiunea lui Ion Cristoiu “ZigZag”, duminica seara la Antena 3.

“Relatia PNL-PD functioneaza foarte bine, atat in Parlament cat si in Guvern, pentru ca avem acelasi program. Relatia cu presedintele Basescu scartaie, inca din vara lui 2005,” a mai spus Olteanu.

Demisia lui Razvan Ungureanu

Razvan Ungureanu a gresit pentru ca a persistat in greseala. Nu l-a informat pe premier despre arestarea romanilor in Irak, dar nu a facut-o nici cand s-a declansat scandalul public saptamana trecuta. Daca prima eroare i-o iert, a doua nu. E o greseala de gest politic. Ungureanu a gresit ca l-a informat doar pe Basescu, nu si pe Tariceanu.

Olteanu a mai sugerat ca cei doi muncitori romani retinuti in Irak urmau a fi eliberati dupa 90 de zile, conform procedurilor americane cu privire la acuzatii de spionaj, adica la sfarsitul lunii ianuarie iar eliberarea lor -iminenta - a fost transformata intr-o alta misiune de succes a presedintelui Basescu.

Referitor la cele doua zile de incertitudine in care ministrul de externe nu a clarificat daca isi va da demisia, Olteanu a oferit o explicatie “domestica”: Razvan Ungureanu este proaspat tatic, iar fiul lui de doar doua luni si sotia sa sunt la Viena, unde aceasta este medic de 10 ani.

Si-a luat un scurt concediu sa fie alaturi de familia lui, pentru care a fost in ultima vreme un tata si un sot "prin corespondenta."

De ce nu se pot impaca presedintele si premierul

"Traian Basescu nu se va schimba. Am crezut ca s-a schimbat, ca a invatat din modul infam in care a fost tratat ca politician de opozitie. Dar n-a fost asa si nici nu va fi.

Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au de dus inainte un mandat pe care si l-au asumat, fie ca se plac, fie ca nu. Nici Adrian Nastase si Ion Iliescu nu se agreau foarte mult, dar Ion Iliescu avea eleganta de a nu-si pune pe masa sentimentele," a spus Olteanu.

Suspendarea presedintelui

Bogdan Olteanu a sustinut ca PNL nu a primit inca documentul oficial prin care i se imputa presedintelui incalcarea Constitutiei. PSD-ul inca lucreaza la el, consultandu-se cu Partidele Conservator si Romania Mare si se anunta un act de cel putin 80 de pagini. Liberalii nu se pot pronunta in privinta suspendarii inainte de a sti ce i se imputa presedintelui.

"Doar pentru ca Basescu ne injura, asta nu e un motiv pentru a-l suspenda, prin asta nu se aduce atingere Consitututiei."

Cei doi presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului s-au consultat care va fi procedura prin care se va solicita suspendarea presedintelui, iar in acest sens se va tine cont de avizul Curtii Constitutionale, care va fi prezentat in plenul reunit, unde va fi prezent si Traian Basescu pentru a-si expune punctul de vedere vizavi de ceea ce i se reproseaza.

Alegerile pentru Parlamentul European

Daca va avea loc, suspendarea presedintelui va distrage atentia de la agenda europeana, iar referendumul pentru suspendare si alegerile pentru PE ar putea coincide.

Olteanu considera ca votul pentru parlamentarii europeni nu va fi relevant din punct de vedere sociologic, pentru ca prezenta va fi foarte scazuta, cel mult jumatate din prezenta pentru alegerile parlamentare. Dar va putea fi relevant din punct de vedere politic, si va avea o influenta asupra stabilitatii politice interne.

Rezultatele vor arata configuratia politica in preferintele electoratului. Voturile Aliantei se vor imparti intre trei partide: PNL, PD, PLD.

"Se mai poate reveni asupra deciziei de a candida pe liste separate, dar ar fi foarte caraghios sa se intample asa," spune Olteanu.

Pregatirile pentru alegerile europene sunt inca in faza incipienta. "Inca nu stim care sunt listele, care sunt mesajele electorale. Vom fi nevoiti sa trimitem in Parlamentul European oameni seriosi, cu greutate, pentru ca altfel pierdem noi, ca liberali si ca romani.

Deocamdata avem doar bune intentii - pactul de neagresiune." In urma deciziei PD de a candida pe liste separate pentru PE, cele doua partide ale Aliantei D.A au hotarat sa se supuna unui pact de neagresiune, prin care fiecare sa-si prezinte agenda si sa duca aceasta cursa fair play, in mod cinstit.

"Paradoxal, agendele vor consta in chestiuni ce tin de politica interna si probabil, vor coincide. Cu PD-ul va fi putin probabil sa ne certam referitor la guvernarea Coalitiei."